Kabartma Tozlu Ekmek
Malzemeler:
* 2,5 su bardağı ağartılmamış tam buğday unu
* 1 su bardağı ekmeklik beyaz un
* ½ su bardağı yulaf kepeği + 1 yemek kaşigi üstü için
* 2 çorba kaşigi ayçekirdeği + 1 yemek kaşigi üstü için
* 1 çorba kaşigi granül tatlandırıcı veya esmer şeker
* 2 su bardağı yoğurt (oda sıcaklığında)
* 1 yumurta (çırpılmış)
*½ tatlı kaşigi tuz
* 1 tatlı kaşigi zerdeçal
* 1 tatlı kaşigi kabartma tozu
* 1 tatlı kaşigi karbonat
YAPILIŞI:
* Fırının içersine 1 kase sıcak su koyun ve 175 dereceye açın.
*Yumurta ve yoğurt hariç bütün malzemeyi harmanlayın.
*Yoğurdu ve çirpilmis yumurtayıda ekleyerek cıvık bir hamur elde edin.
* Normal ekmek hamurlarında olduğu gibi kuvvetlice ve uzun süreli yoğurmanın aksine, yapışkan bir hamur olduğu için biryandan yoğurma kabını çevirirken biryandan da hamuru parmaklarınızla alttan üste doğru toparlayın.
* Topak haline getirdiğiniz hamuru yağlanmış ekmek kalıbına veya düz bir tepsiye koyun, üzerine yulaf ve ayçekirdeği serpip elinizle hafifçe bastırarak yapıştırın. Artı şeklinde derin kesikler yapın (bu kabarmasında yardımcı olucak) (21cm. çapindaki kelepçeli kalıba yağlı kağıt serdim, yağladım unladım)
* Önceden ısıttığınız fırında 1 saat 20dk. pişirin, ve fırının kapağı aralıklı olarak 5 dk. Beklettikden sonra tel ızgara üzerine çıkarıp oda sıcaklığında soğumasını bekleyin.