Keten Tohumlu Ekmek Tarifi
Malzemeler
- 1 su bardağı + 1 bardağın 3 de biri oranında su
- 2 su bardağı beyaz un
- 2 su bardağı tam buğday unu
- 2 yemek kaşığı yulaf unu
- 2 yemek kaşığı çavdar unu
- 2 yemek kaşığı mısır unu
- 1 çay bardağı keten tohumu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı instant kuru maya( kış aylarında 1.5 kaşığa çıkarılabilir)
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
Üzerine sürmek için
1 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı şeker veya pekmez
Nasıl Yapılır?
- Keten tohumlarını yıkayıp, üzerine içme suyu koyun ve 6 saat kadar bekletin.
- Unları ve mayayı yoğurma kabına alıp karıştırın.
- Üzerine şeker, yağ, tuz ve suyunu süzdüğünüz keten tohumlarını ekleyin.
- 1 su bardağı suyu ilave edip yoğurmaya başlayın. Kalan suyu azar azar ekleyin.
- Keten tohumlarından dolayı, hamur ele yapışabilir. Yoğurdukça hamur kendisini toplayacaktır.
- Hamuru 10 dakika kadar yoğurup üzerini kapatın ve ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru tekrar yoğurup havasını indirin.
- Şekil verip unlanmış fırın tepsisine dizin.
- Ilıtılıp kapatılmış fırında ekmekler kabarana kadar bekletin.
- Ekmeklerin üzerine derin olmayan çizikler atın.
- Süt, yağ ve şekeri karıştırıp ekmeğin üzerine sürün.
- 200 dereceye ayarladığınız fırına verin.
- Ekmekler kızarmaya başlayınca ısıyı 170 dereceye düşürün ve nar gibi kızarana kadar pişirin.