Keten Tohumlu Ekmek Tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı +  1 bardağın 3 de biri oranında su
  • 2 su bardağı beyaz un
  • 2 su bardağı tam buğday unu
  • 2 yemek kaşığı yulaf unu
  • 2 yemek kaşığı çavdar unu
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 çay bardağı keten tohumu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı instant kuru maya( kış aylarında 1.5 kaşığa çıkarılabilir)
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz

Üzerine sürmek için

1 yemek kaşığı süt

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı şeker veya pekmez

Nasıl Yapılır?

  • Keten tohumlarını yıkayıp, üzerine içme suyu koyun ve 6 saat kadar bekletin.
  • Unları ve mayayı yoğurma kabına alıp karıştırın.
  • Üzerine şeker, yağ, tuz ve suyunu süzdüğünüz keten tohumlarını ekleyin.
  • 1 su bardağı suyu ilave edip yoğurmaya başlayın. Kalan suyu azar azar ekleyin.
  • Keten tohumlarından dolayı, hamur  ele yapışabilir. Yoğurdukça hamur kendisini toplayacaktır.
  • Hamuru 10 dakika kadar yoğurup üzerini kapatın ve ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru tekrar yoğurup havasını indirin.
  • Şekil verip unlanmış fırın tepsisine dizin.
  • Ilıtılıp kapatılmış fırında ekmekler kabarana kadar bekletin.
  • Ekmeklerin üzerine derin olmayan çizikler atın.
  • Süt, yağ ve şekeri karıştırıp ekmeğin üzerine sürün.
  • 200 dereceye ayarladığınız  fırına verin.
  • Ekmekler kızarmaya başlayınca ısıyı 170 dereceye düşürün ve nar gibi kızarana kadar pişirin.