Mahlepli Ekmek Tarifi
Malzemeleri:
- 3 su bardağı kepek unu.
- 2 su bardağı beyaz un.
- 1/2 su bardağı ılık süt.
- 1,5 su bardağı su.
- 1/2 klasik çay bardağı zeytinyağı.
- 1 tatlı kaşığı tepeleme instant kuru maya.
- 1 tatlı kaşığı tozşeker
- 1 tatlı kaşığı tuz.
- 1 yumurta
- Bir çay kaşığı mahlep
- Susam, çörekotu, haşhaş.(ben katmadım)
Yapılışı:
- Unları eleyin, instant mayayı, tuzu, şekeri,mahlebi ilave edip harmanlayın
- Ortasını açıp zeytinyağını dökün.
- Birleştirdiğiniz ılık su ve ılık sütü una ilave ederken biryandan yoğurmaya başlayın, yoğurmaya devam ederken sulu karışımdan azar azar ilave edin.
- Fırını en düşük ayarda 1-2 dk. ılıtıp kapatın.
- Hamurun üzerine yağlanmış streç film örttükden sonra kuru mutfak havlusuylada kapatıp ılınmış fırında, hamur 2 katına çıkıncaya kadar mayalayın.
- Kabaran hamurunuzu avucunuzla hafifçe 3 kez bastırarak havasını çıkarın ve üzerini örtüp tekrar fırına geri koyun.
- Tekrar 2 misli kabarmış hamurunuzu 3 eşit parçaya bölerek yuvarlak ekmek şekli verin ve yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin.
- 20 dk. daha bekletin. Havası sönmemesi için nazikçe çırpılmış yumurta sürün ve isteğe göre çörekotu susam serpiştirin.(Ben yumurta sürmedim, un serptim)
- 15 dk. önceden ısıtılmış 375F – 190 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
- Fırından çıkarmadan önce 5dk. fırının kapağı açık bekletin, daha sonra altı terlemeden soğuması için tel ızgara üzerine alın.
- Not: Arkadaşlar belirtmekte fayda var. Unlar cinsine göre farklılık gösteriyor. Örneğin Amerika’daki unların protein miktarı ülkemizdekilere göre çok fazlaymış. Bu yüzden ben ekmekteki un miktarını artırdım. Eğer hamur çok cıvık olursa miktarı daha da artırabilirsiniz.