Balkabaklı baharatlı ekmek
Konuklarınızı yemek sofranızda şaşırtmak isterseniz, bir fırın ustası olmasanız da kolaylıkla hazırlayabileceğiniz balkabaklı baharatlı ekmek tarifi ile sofranızda büyük fark yaratabilirsiniz. Üstelik bu tarifi ekmeği hafif kızarmış ve üzerine tereyağı sürülmüş olarak servis ederseniz lezzet ikiye katlanacak.
Malzemeler:
- 2 adet 7gr. kuru maya
- 320 ml. ılık su
- 1 çay kaşığı süzme bal
- 500 gr. un
- 20 gr. irmik
- 10 gr. deniz tuzu
- 50 ml. zeytinyağı
- 70 gr. kabak çekirdeği
- 1 tereyağı paketi büyüklüğünde soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve zeytinyağına batırılmış balkabağı
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 1 çay kaşığı toz karanfil
- 1 çay kaşığı karışık baharat çeşitleri
- Ekmeğe sürmek için zeytinyağı
Fotoğraf kaynak: houseandgarden.com
Yapılışı:
1- Maya, su ve süzme balı karıştırın ve mayalanması için dinlenmeye alın.
2- Bu arada bir karıştırma kabında un, irmik, tuz, zeytinyağı ve kabak çekirdeklerini karıştırın. Ardından maya ve su karışımını ekleyin.
3- 10 dakika boyunca hamur spatulası ile ağır hızda karıştırın. El ile karıştıracaksanız 10 dakika boyunca çok iyi yoğurmalısınız.
4- Hamur karışınca yağlanmış bir kapta dinlenmeye alın. Üzerine bir havlu ya da streç film ile kapatın. Bir saat boyunca sıcak bir yerde kabarmasını bekleyin.
5- Fırını 180 dereceye ısıtın.
6- Balkabağını küp küp kesin, bir fırın tepsisinde zeytinyağı, tuz ve karmaşık baharatlar ile karıştırın.
7- Fırında balkabağı parçaları ile baharat karışımını 10 dakika kızartın. Fırından çıkartın ve soğumaya bırakın.
8- Hamurunuz kabardığında, fırınlanmış balkabağını karıştırın. Bu aşamada karışım çok ıslak ise biraz daha un ekleyebilirsiniz. Ancak bugünlerin trendi, ekmeğin nemli olarak pişirilmesi. Islak hamur ile uğraşmak biraz zordur, ancak daha fazla kabarır ve daha lezzetli olur.
9- Fırını kapattıysanız yeniden 200 dereceye kadar ısıtın.
10- Bir fırın tepsisini yağlayın ve hamuru içine yerleştirin. Yarım saat daha kabarmaya bırakın.
11- Ardından hamuru fırına koyun ve 10 dakika pişirin.
12- 10 dakika pişirmenin ardından fırının ısısını 180 dereceye düşürün ve 40 dakika daha pişirin. Metal bir çubukla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Çubuk nemli ise hamuru 10 dakika daha pişirin.
13- Ekmek piştiğinde, 5 dakika daha fırında soğumaya bırakın, ardından tamamen soğuması için dışarı alın. Artık balkabaklı ekmeğiniz hazır. Servis öncesinde hafif ısıtıp üzerine tereyağı ve peynir koyarak lezzetine lezzet ekleyin.