Evde Ramazan Pidesi Yapımı
Bu ara benden Ramazan pidesi isteyenler için Ramazan Pidesi tarifimi yayınlamak istedim.
Evde yapılan Ramazan pideleri bence en az dışarıdakiler kadar güzel oluyor. Hele pişerken eve yayılan o kokuyu tarif etmek imkansız…
Pide hamuru malzemeleri
- 1.5 su bardağı süt (ılık olacak)
- 1 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5.5 su bardağı un(silme olacak)(1 bardağı kepekli un olabilir)
- 1 yemek kaşığı instant kuru maya veya 1/3 paket yaşmaya
- Seviyorsanız 1 çay kaşığı mahlep
- Üzerine sürmek için:
- 1 Yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı su
- 1 tatlı kaşığı yoğurt
- Bolca susam ve çörekotu
RAMAZAN PİDESİ NASIL YAPILIR?
- Hamur malzemeleriyle yumuşacık bir hamur yoğurun. Hamur
- Üzerini örtüp ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru tekrar yoğurup 20 dakika daha bekletin. kıvamına geldikten sonra 10 dakika daha yoğurmaya devam edin.
- Hamuru 2 veya 3 eşit parçaya bölün. Her parçayı unlu bir zemine alıp el
- inizi de unlayarak hamuru önce düzgün bir yuvarlak haline getirin.
- Sonra yapabiliyorsanız elinizle çekiştirerek, yapamıyorsanız merdane yardımıyla yuvarlak veya oval pide şeklinde 2cm. kalınlığında açın.
- Elinizi ıslatarak önce kenar kısımlara, sonra orta kısma bastırarak küçük kareli veya baklava dilimi gibi şekiller verin. Çok hafif bastırmayın ki, pişerken, şekiller kaybolmasın
.
- Şekillendirdiğiniz hamuru unlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine yumurta, su ve yoğurt karışımından sürüp, bolca susam ve çörekotu serpin. 20 dakika kadar tepsi mayası için bekletin.
- 200 derecelik önceden ısıtılmış fırına sürüp üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından aldığınız pidelerin üzerine su serpiştirip pamuklu bir beze sarın. 15 dakika kadar dinlendirip servis yapın. Afiyet şifa olsun.
NOT: Unlar markalara göre farklılık arz edebilir. Bu yüzden un miktarına çok fazla takılmayın.Hamurun kıvamı oldukça yumuşak olmalı ki, ekmek de yumuşak olsun.