Mutfağınızda bulunan hangi yiyeceklerin zararlı olduğunu biliyor musunuz? Amerika'da yapılan bir araştırmada özellikle çocuklar için tehlikeli olabilecek zararlı yiyecekler açıklandı.
İşte, zararlı yiyecekler listesi;
Sosis: Özellikle 10 yaşından küçük çocuklardaki boğulma olaylarının yüzde 17'sinin sosisten kaynaklandığını, sosisli sandviçin uyarıyla satılması gerektiği belirtildi.
Fıstık: Ölümle sonuçlanan alerji vakalarının büyük bölümü fıstıktan kaynaklanabiliyor.
Yeşillik: Her ne kadar yararları ile gündemde olsalar da ıspanak, roka, marul, lahana, kıvırcık salata gibi yeşilliklerin iyi yıkanmaması bağırsak bakterilerine davetiye çıkarabilir.
Işgın: Bu Asya kökenli bitkiden çok fazla tüketildiğinde bitkideki toksinler zehirlenmeye yol açabilir.
Ton balığı: Dünyanın en çok tüketilen balıklarından olmasına rağmen çok fazla tüketildiğinde sinir sistemine zarar vererek kalp hastalıkları riskini artırabilir.
Manyok: Nişastası yapılan bu köklü bitki de eğer doğru tüketilmezse siyanür üreterek zehirlenme riski yaratabilir.
Kahve: Kalp krizi riskini artırabileceği gibi uyuma zorluğu ve dişlerde sararmaya da yol açabilir.
Fugu balığı: Kağıt kadar ince dilimler halinde satılan fugu balığında tetrodoksin adlı, oldukça etkili bir zehir bulunuyor. Bu balığı pişiren şefler özel eğitim alıyor.
Mantar: Yabani mantar türleri, zehirlenmelere ve hatta halüsinasyonlara neden olabilir.
Patates kızartması: Patates kızartmasının içerisinde bulunan akrilamid maddesi nedeniyle uzun süre tüketilirse damar sertliği, şişmanlık ve kansere neden olabilir.
Hamburger: Trans yağların kullanımı nedeniyle kalp hastalıkları meydana gelebilir.
Alkol kullanımı: Beyin ve sinir sistemini olumsuz yönde etkileyebilir.
Üzüm: Şeker oranı yüksek olan üzüm, diyabetli kişiler için zararlı olabilir.
Çikolata: Yüksek oranda kakao, şeker ve katkı maddelerini barındıran çikolata kandaki kolesterol miktarını yükseltebilir.
Cips: Cips yemek yağ içmekten farksız diyen uzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten alzheimere kadar birçok hastalığa neden olduğunu vurguluyor.
Asitli içerikler: İçerisinde asit barındıran bu içecekler mide ve bağırsak hastalıklarına neden olabilir.
Hamur işi: Bu tür ağır yiyecekler kolesterol dengesini bozabilir.
Dondurulmuş gıda: Dondurulma işlemleri esnasında zararlı organizmaların üreyebileceğinden dolayı mide ve bağırsak hastalıklarına yol açabilir.
Hazır çorba: Toz haline getirilmiş, defalarca işlem görmüş hazır çorbalar kansere neden olabilir.
Rus salatası: İçerisinde bulunan mayonezin asit kullanılarak yapılması, gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir.
Makarna: Hamurdan yapılan makarnanın fazla tüketilmesi mide hastalıklarına neden olabilir.
Mısır: Yapılan bir araştırmaya göre patlamış mısır, yüksek oranda doymuş yağ ve kalori içeriyor.
Kabuklu deniz ürünleri: Doğru şekilde temizlenmeyen kabuklu deniz ürünleri bağırsak hastalıklarına neden olabilir.
Boyalı şeker: İçinde boya yapıcı kimyasalları barındıran şekerler diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden olabilir.
Şeker: Şekerin zararlı olduğunu artık bilmeyen yok. Fakat yine de hatırlatmakta fayda var. Şeker; migren, çarpıntı, yorgunluk yapabilir. Aynı zamanda meme, yumurtalık ve prostat kanserine yol açabilir.
Hayvansal yağlar: Hayvansal yağlar damar tıkanıklığına ve damar yapısının bozulmasına, kilo artışına ve kalp hastalıklarına yol açabilir.