Kurban Bayramı herkesin bol et yediği ve en önemlisi de bu eti sağlıklı tüketmesi gerektiği bir dönem. Bayramı sağlıklı ve keyifli geçirmek için beslenmenize dikkat etmelisiniz.
Kurban eti hakkında bilmeniz gerekenler;
Kurbanlığınızın sakatat etlerini tüketmeyin. Etin bu kısımları doymuş yağ ve kolesterol açısından oldukça zengin. Ayrıca başta karaciğer olmak üzere birçok organda zararlı madde birikimi olduğundan tüketmemelisiniz.
Kurban etini kesimden sonra 24 saat buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli ve yumuşak olur, kolay pişer ve daha kolay sindirilir.
Etleri buzdolabında, buzdolabı poşetlerinde veya yağlı kağıda sararak maksimum 2-3 gün; buzlukta -2 derecede 7 gün; derin dondurucuda -32 derecede ise maksimum üç ay saklayabiliriz.
Dondurulmuş etleri tüketeceğiniz zaman buzdolabında çözdürün. Açık havada et çözdürmenin besin zehirlenmelerine yol açabileceğini unutmayın. Çözdürülmüş etleri ise tekrar dondurmayın.
Etleri hazırlarken görünür yağlarının tamamını temizlemelisiniz. Çiğ etten damlayan suların hiçbir besinle temas etmemesine özen gösterin.
Etleri pişirirken doğru pişirme yöntemlerini tercih edin. Sağlıklı pişirme yöntemleri; ızgara, haşlama, fırında veya mevsim sebzeleri ile birlikte tencerede pişirme şeklidir. Izgara yaparken, vitamin kaybını en aza indirmek ve dumanın içinde yer alan zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için, kömürler tam olarak yandıktan ve yarı kor haline geldikten sonra, etleri ateşten en az 15 santimetre uzakta tutarak pişirmelisiniz.
İçerisine et veya kıyma giren yemeklere ekstra yağ eklemeyin. Çünkü etlerin doku içi yağları ısının etkisi ile erir ve yemeğe karışarak lezzet katar.
Kuyruk yağı ve iç yağı gibi yağları kesinlikle tüketmeyin.
Eti uzun sürede orta hararetli ısıda pişirirseniz hem tam pişer, hem de yumuşak olur.
Kurban Bayramı'nda sofranızda etler dışında diğer besin gruplarına da yer vermelisiniz. Sebze yemekleri, salatalar, yoğurt, ayran ve cacık gibi süt ürünleri, ekmek olarak tam buğday veya tam çavdar ekmeği veya ekmek yerine bulgur, makarna ve kabuklu pirinç sofranızda beslenme dengesi oluşturur.
Et tüketiminde ise aşırıya kaçmamalısınız. Öğünlerde ortalama 120 gramı geçmeyecek şekilde ölçülü tüketmeye özen gösterin.