Kırmızı etin faydaları ve zararları

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google Plus'da Paylaş

Kurban bayramında sofraların vazgeçilmezi kırmızı eti ne kadar tüketmek gerekiyor? İşte kırmızı etin faydaları ve zararları...

kirmizietinfaydalarivezararlari

Faydaları:

Sağlıklı bir yaşam için önemli öğelerden biri olan kırmızı etin az tüketilmesi demir ve vitamin eksikliğine bağlı hastalıklara neden oluyor.

Kırmızı et yenmesi, bebekler, gelişme çağındaki gençler ve doğurganlık çağındaki kadınlar için büyük önem taşıyor.

Yeteri kadar et yiyemeyen kişilerde demir, B6 ve B12 vitamini eksiklikleri gelişebiliyor.

Çocukların zihinsel gelişiminde faydalı olduğu belirtilen kırmızı et, ayrıca büyüme üzerinde de etkili oluyor.

Aşırı tüketimi zararlı olsa da, kırmızı etin haftalık beslenme düzeninde en az bir kez yer alması gerekiyor.

Yağsız olarak, haşlama veya fırında pişirilerek tüketilmesi önerilen kırmızı etin yetersiz alımı sonucu, demir eksikliğine bağlı kansızlık ortaya çıkıyor.

Kırmızı ette bol miktarda protein, demir ve çinko bulunuyor. Böylece kansızlığın önlenmesinde de etkili oluyor.

Zararları:

Birçok yararının yanı sıra, kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğu biliniyor.

Vücudun belli miktarda kolesterole ihtiyacı olmasına karşın, fazla kolesterol kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiliyor.

Kırmızı etin fazla tüketilmesi; aşırı kilo almaya, kolesterol yüksekliğine, kalp-damar hastalıklarına, tansiyon yükselmesine ve bazı karaciğer ile bağırsak hastalıklarına neden olabiliyor.

Ayrıca gereğinden daha fazla tüketilmesi midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara da yol açabiliyor.

Kırmızı ette bulunan doymuş yağ kolesterolün yükselmesine, bu da damar sertliği ve kansere neden olabiliyor.

Ayrıca ana maddesi kırmızı et olan sucuk, sosis ve salam gibi besinlerin içinde bulunan nitritinin de kolon kanserine neden olduğu iddia ediliyor.

Ana Sayfa Beslenme