Göz sağlığınızı korumanın en kolay yolu, sağlıklı beslenmekten geçiyor. Araştırmalar,sağlıklı beslenmenin gözleri birçok hastalığa karşı koruduğunu, bazı hastalıkların ilerlemesini yavaşlatabildiğini gösteriyor.
Antioksidanlar çok önemli
Araştırmalar, antioksidanların ve çinko zengini besinler tüketmenin görme kaybı riskini azaltabileceğini belirtiyor. Uzmanlar sağlıklı beslenme planınızda C vitamini (turunçgiller, çilek, dolmalık biber, Brüksel lahanası ve brokoli), E vitamini (avokado, kuruyemişler, çekirdek ), beta-karoten (havuç, tatlı patates, kayısı, şeftali, kıvırcık karalahana, yeşil lahana, ıspanak gibi parlak turuncu veya koyu yeşil renkli besinler) ve çinko (hindi, tavuk, istiridye, nohut ve zenginleştirilmiş gevrekler) gibi besinlerin bol bol oması gerektiğini söylüyor.
Balık tüketin
Somon ve sardalye gibi yağlı balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri hem kalp sağlığınızı koruyor hem de görüş alanınızı güçlendiriyor.
Yeşillenin
Göz sağlığına iyi gelen diğer iki besin maddesiyse ‘lutein’ ve ‘zeaksantin. İyi ‘lutein’ kaynakları arasında; ıspanak, bezelye ve yeşil dolmalık biberi sayabiliriz. İyi ‘zeaksantin’ kaynakları arasındaysa; mısır, ıspanak, turuncu dolmalık biber ve turunçgiller bulunuyor.
Karbonhidrat alımını azaltın
Beyaz ekmek, mısır cipsi ve diğer işlenmiş tahıllar gibi karbonhidratların maküler dejenerasyon (merkezi görmeden sorumlu bir retina hastalığı) riskini artırabileceği söyleniyor.