İyi pişirilmemiş et hastalık bulaştırabilir

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google Plus'da Paylaş

Hayvanlarda görülen ve zoonoz olarak adlandırılan hastalıkların, insanlara iyi pişmemiş, çiğ et veya etin kesildiği yerlerden bulaşma ihtimali yüksek!

kirmiziet

Kırmızı et protein, yağ ve mineral içeriği yüksek, önemli ve değerli bir besin maddesidir. Ayrıca demir, çinko B12 gibi mineral ve vitaminler bakımından da zengindir. Et, kalorisi yüksek bir besindir. 100 gram kırmızı et yaklaşık 250-300 kalori enerji sağlar.

Ancak doğru kesim ve pişirme uygulanmadığı taktirde; kist hidatik, toksoplazma, brusella, tenya, şarbon hatta verem etlerden insanlara geçebilmektedir.

Aynı zamanda etin yanmadan pişmesi, kanser riski açısında da oldukça önem arz ediyor. Çok yüksek ısıda kömürleşerek pişirilmiş veya kızartılmış etlerde kanserojen maddelerin oluşumu artar, besin, mineral kaybı olur. Etler yüksek ısıda ateşe çok yakın olacak şekilde pişirilememelidir. Izgara ve mangalda et pişirilirken, ateşle mesafe, eti yakmayacak, karartmayacak düzeyde olmalıdır.

Etlerin eldivenle kesilip ayrılması ve etin üzerinde kesildiği yüzeyin sabunlu suyla iyice yıkanarak temizlenmesi gerektiği akılda tutulmalıdır.

Ana Sayfa Beslenme