Soğuk algınlığı hepimizi olumsuz etkiler. Özellikle yaz aylarında soğuk algınlığına yakalanırsanız, o dönemin tüm güzelliklerinden mahrum kalırsınız. Peki soğuk algınlığını nasıl tedavi edersiniz? Mutlaka doktora gitmeniz gerekir mi? Yanıtı yazımızda...
Aslında yazın soğuk algınlığı kaparsanız mutlaka doktora gitmeniz gerekmiyor. Evde hazırlayacağınız bazı doğal reçetelerle soğuk algınlığını tedavi etmeniz mümkün. İşte ipuçları...
Sarımsak: Sarımsak hem antibakteriyel hem de antiviraldir. Aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücuttaki tüm toksinlerin atılmasını sağlar. Yaz aylarında yakalandığınız soğuk algınlığını sarımsak kullanarak tedavi etmek mümkün. 1 diş sarımsağı, 2 çay kaşığı limon suyu, bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı kırmızı acı biberi birleştirin. Bu karışımı her gün hazırlayın ve için. Soğuk algınlığının belirtileri yok olana kadar tüketebilirsiniz. Ayrıca birkaç diş sarımsağı suda kaynatıp, içine bir çay kaşığı bal ekleyerek oluşturacağınız karışımı da günde iki ya da üç kez içebilirsiniz.
Bal: Bal virüs ve bakterileri yok edecek besin içeriğine sahiptir ve soğuk algınlıklarında rahatlıkla kullanılabilir. Bunun için 2 çay kaşığı balı, 1 çay kaşığı limon ile karıştırın ve günde 2 ya da 3 kez için. Aynı şekilde günde birkaç kez, bir yemek kaşığı bal da yiyebilirsiniz.
Baharat Çayı: Yazın yakalandığınız soğuk algınlığının tedavisinde kullanılabilecek en iyi reçetelerden birisi baharat çayıdır. 1/4 bardak koriander tohumu, 1/4 bardak çemenotu tohumu, 1/2 çay kaşığı kimyon tohumu ve 1/2 çay kaşığı rezene tohumunu kavurun. Bir bardak su kaynatın ve kavurduğunuz bu karışımdan 1,5 çay kaşığı suya ekleyin. Ayrıca 1,5 çay kaşığı şeker ekleyin ve yeni karışımı 4-5 dakika ısıtın. İçecek kaynadıktan sonra, süzün ve soğuk algınlığınız geçene kadar bu karışımdan için.
Zencefil: Zencefil tıkanıklıklara ve virüslere karşı güçlü bir bitkidir. Soğuk algınlığına karşı zencefili çiğ tüketebileceğiniz gibi günde 2-3 kez zencefil çayı da içebilirsiniz. Çaya bir çay kaşığı bal eklemeyi de unutmayın.
Tavuk çorbası: Tavuk çorbası soğuk algınlığına iyi gelecek besinleri ve vitaminleri içerir. Aynı zamanda iyileşme sürecini hızlandıracak antioksidan işlevi de görür. Bu nedenle tavuk ve sebzelerden oluşan koyu bir çorba yapın ve günde en az 2 kez için.
Kırmızı soğan: Soğuk algınlığının tedavisinde kırmızı soğandan yapacağınız bir şurup işe yarayacaktır. Bunun için 2 ya da 3 kırmızı soğan alın ve onları yatay olarak kesin. Bir kapta kırmızı soğan dilimleri ile balı karıştırın. Kabın üzerini kapatın ve 12 saat bekletin. Bu sürenin ardından kırmızı soğan şurubunu içebilirsiniz.
Biber: Biber, kapsaisin içerir ve bu bileşen tıkanıklıkları rahatlatır. Biberi koklamanız bile soğuk algınlığına iyi gelecektir. Aynı zamanda yiyeceklerinize de serpebilirsiniz.
Sığırkuyruğu çayı: Sığırkuyruğu çayı balgam söktürücü özelliklere sahiptir. Bu nedenle sığırkuyruğu çayı yapraklarını bir süzgece alın ve süzgeci sıcak su 10-15 dakika bırakın. 15 dakikanın ardından çaya bal ekleyin ve günde 2-3 kez içebilirsiniz.
Süt: Süt ile zerdeçal ve zencefili karıştırırsanız, soğuk algınlığının neden olduğu baş ağrısı ve gözlerin sulanmasını engelleyecektir. Bir bardak sütü kaynatın ve içine 1/2 çay kaşığı zerdeçal tozu ile 1/2 çay kaşığı zencefil tozu ekleyin, karıştırın ve günde 2 kez tüketin.
Tarçın: Tarçın soğuk algınlığının belirtilerini ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için 1 yemek kaşığı tarçın tozunu 2 adet karanfil ile birleştirin ve bir bardak kaynar suya atın. 5-10 dakika bekletin, süzün ve günde 2-3 kez için.