Sahurda tok tutan yiyecekler

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google Plus'da Paylaş

Yaz aylarında tutulan uzun süreli oruçlarda en önemli şey susuzluk... O yüzden Ramazanda sahurda yiyeceğiniz gıdalar hem tok tutmalı hem de su tüketimini artırmayacak besinler olmalı.

tok-tutan-sahur-yemekleri

1. Sahur önemli

Sahurda aldığınız gıdalar tüm gün boyunca kullanılıyor. Protein içeriği fazla gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdiği için sahurda tercih edebilirsiniz.

2. Sütlü çorbalar

Metabolizma gece yavaşladığı için gece yenilen yemeklerin vücudun yağlanmasını artıracağı da unutulmamalı. Bu durumu engellemek için sahurda hiç yemek yememe yerine sütlü çorbalar içilebilirsiniz.

3. Tam buğday ekmeği

Buğday ekmeği hem tok tutar hem de B grubu vitaminlerce daha zengindir. Beyaz ekmek yerine buğday ekmeği tüketmeniz daha sağlıklıdır.

4. Süt

Biri iftarla sahur arasında biri sahurda olmak her gün 2 bardak süt içmelisiniz. Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olmasından dolayı tok tutarak açlık hissinizi bastıracaktır.

5. Yumurta

Uzmanlar, en kaliteli protein olması, uzun süreli doygunluk hissi sağlaması nedeniyle ramazan ayında sahur sofralarında yumurtanın bulunmasını gerekli kılıyor. Kahvaltıda yumurta tükettiğiniz günlerde de gün içerisindeki iştah seviyesi daha düşük seyreder.

6. Meyve

Sahurda bolca meyve tüketmeye çalışın. Yapılan araştırmalar yapısında triptofan aminoasidi fazla olan besinlerin iştahı azalttığını ortaya koymuştur. Muz, avokado, yulaf, süt, bezelye, fıstık, fasulye gibi besinler tüketerek iştahınızı azaltabilirsiniz. Meyveler aynı zamanda doğal şeker kaynağıdır. Sahurda tüketeceğiniz 2-3 porsiyon meyve sizi gün içinde rahatlatacaktır.

7. Ceviz

Yağlı tohumlar besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlattığı için tokluğun uzamasına neden olur. Bu nedenle sahurda ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlardan tüketebilirsiniz.

8. Piyaz

Ramazanda fasulye tüketiminizi ana yemeğin yanında bol mevsim yeşillikli piyaz olarak da tüketebilirsiniz.

9. Peynir

Her sahurda en az 60 gr. kadar peynir tüketmelisiniz.

10. Yeşil çay

Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise iftardan sahura kadar 1-2 bardak yeşil çay içerek kalbinizi ve bedeninizi mutlu edebilirsiniz. Yeşil çay tüketimi içerdiği kateşin sebebiyle kilo kontrolünde ve vücut yağını azaltmada önemli rol oynar.

11. Kefir

Kefir, sindirimi ve hazmı kolay, besleyici bir içecek. Tıpkı yoğurt gibi sindirim sisteminizin desteklenmesine yardımcı, fermente edilmiş süt ürünü. Aynı zamanda barsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olur ve kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önler.

12. Sebze

Sahurda tüketebildiğiniz kadar bol sebze tüketin. Çünkü sebze vitamin-mineral ihtiyacınızı karşılaması bakımından önem taşır.

13. Tarçın

Yapılan araştırmalar bir tutam tarçının dahi yemek sonrası insülin tırmanışlarını engelleyip, açlıklara son verdiğini gösteriyor. Ramazanda kan şekerinizin dengelenmesinin yanı sıra trigliserid ve kolesterol seviyelerin düşmesini istiyorsanız, düzenli olarak her gün silme bir çay kaşığı kadar tarçın tüketebilirsiniz.

14. Çörekotu

Çörekotunun birçok faydasının yanında doygunluk hissi sağlamasıyla da ramazanda tüketilmesi gereken baharatlar arasında. Sahurda salatalara, yoğurda ekleyerek vücudunuza doygunluk hissi dışında zindelik de katabilirsiniz.

Ana Sayfa Beslenme