Tatlılar, ikramlar, yemek davetleri bayramların olmazsa olmazı. Ancak Ramazan ayı boyunca oruç tutanlar için bayram ikramları, hem fazla kalori alımı hem de oruçla az yemeğe alışan midelerin yorulması anlamına geliyor.
Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girebilirsiniz. Ancak bu eğilim hazımsızlık başta olmak üzere, sindirim sisteminizde bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeniz gerekiyor.
Ramazan bayramı için beslenme önerileri;
1. Ramazan bayramı boyunca yeterli ve dengeli beslenmek için, dört temel besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 2 ara öğün olmak üzere yeterli miktarlarda almalısınız. Bu besin grupları; süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kurubaklagiller, sebze ve meyve, ekmek ve tahıllar.
2. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlayın. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeleri bolca tüketmeli, yumurtayı haşlanmış olarak yemeli ve az yağlı peynir tercih etmelisiniz. Sucuk, salam, sosis , börek, kızartma, kavurma gibi besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Bayram ziyaretlerinizde tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal gibi tatlı besinler tüketmemeye özen gösterin.
3. Ramazan süresince iftar ve sahur olan iki ana öğününüzü bayramın başlamasıyla birlikte sabah, öğlen ve akşam olmak üzere 3 ana ve en az 2 ara öğüne dönüştürmelisiniz.
4. Besinleri iyi çiğnemeli ve yemekleri çok hızlı tüketmemelisiniz.
5. Ramazan bayramı boyunca şeker, şekerli gıdalar (tatlılar, çikolata vb.) tüketimine dikkat etmeli, yakınlarınızın ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminizden mümkün olduğunca uzak kalmalısınız. Eğer tatlı yeme isteğinize dur diyemiyorsanız, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz.
6. Konuklarınıza ikramda bulunurken hamur işi ve tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb. içecekler sunabilirsiniz.
7. Bayram süresince ve bayramdan sonra sıvı alımını artırmalı, günde yaklaşık 2 litre su içmeli ve sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlerinize ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar ekleyebilirsiniz.
8. Sindirim sisteminizin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif oranı yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagilleri tüketmelisiniz. Lif oranı yüksek olan bu besinler, aynı zamanda kan şekerinizin de hızla yükselmesini engeller.
9. Diyabet, kalp- damar hastalığı, yüksek tansiyon gibi bir hastalığınız varsa, uyguladığınız diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelisiniz. Aynı şekilde kahve ve çay tüketimine dikkat etmeli, aşırıya kaçmamalı ve bitki çaylarını tercih etmelisiniz.
10. Ramazan boyunca yediğiniz sahur yemeğini, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığına dönüştürmemeye dikkat edin.
Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanızın tekrar düzelebilmesi, vücut ağırlığınızın dengede tutulabilmesi için bayramdan sonra yeterli ve dengeli beslenme, öğün atlamama, bol su içme gibi sağlıklı beslenme ilkelerine uymanın yanı sıra düzenli fiziksel aktivite yapmaya da özen göstermelisiniz.