Oruç tutarken en sık yapılan hatalar

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google Plus'da Paylaş

Oruç tutmanın aslında sağlıklı kişiler için pek çok yararı bulunuyor. Bedenimizi ve irademizi disipline sokarken ruhsal açıdan da kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayabiliyor. Fakat ani biçimde değişen beslenme alışkanlığı ve özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazan oruçlarındaki açlık süresinin çok uzun olması birtakım sağlık problemlerine yol açabilir.

oructutarkenensikyapilanhatalar

O nedenle Ramazanda oruç tutarken yapılmaması gereken hataları sizler için derledik:

1. Ramazan ayında yapılan en büyük hatalardan biri sahura kalkmamaktır. Sahura kalkılmadığında gün boyunca almanız gereken enerjiden daha azını alırsınız. Bu duruma bağlı olarak kan şekerinizde düşmeler, halsizlik, ve uyku hali yaşayabilirsiniz. Ayrıca ramazan boyunca kas ve su kaybı yaşayarak, sağlıksız kilo kaybına neden olabilirsiniz.

2. Uzmanlar sahurdan hemen sonra uykuya geçmemeniz için uyarıyor. Fakat uykusuzluğa dayanamayıp hemen yatacaksanız, zeytinyağlı ve sebze yemeklerini tercih etmelisiniz.

3. Sahurun en güzel menüsü olan kahvaltı türlerini tercih edecekseniz, tok tutacak ve müthiş bir protein kaynağı olan yumurtayı sofranızdan eksik etmeyin. Yumurtayı haşlanmış tüketmeye özen gösterin.

4. Az tuzlu zeytin – peynir ve yeşil biber, salatalık, maydanoz gibi yeşillik tüketmeyi de alışkanlık haline getirin.

5. Beyaz ekmek, unlu gıdalar ve reçel gibi şekerli gıdalardan uzak durun. Bu gıdalar hem kilo almanızı, hem de insülin salınımını artırdığı için erken acıkmanızı sağlar.

6. İftardan sahura besin aldığınız süre boyunca sıvı tüketimi çok önemli. Havaların sıcak olmasıyla birlikte terleme oranı artığından dolayı vücutta su ve mineral kaybı meydana geliyor. Vücut dengeniz ve sağlığınız için kaybedilen mineral ve suyu geri almanız büyük önem taşıyor. O yüzden tükettiğiniz diğer sıvılar dışında en az 3 litre su tüketmelisiniz.

7. İftar sofralarının iştah kabartan yemeklerini hızlı yemek, sahurda unlu- şekerli gıdaları afiyetle mideye indirdikten sonra yatmak; nefes borunuzun yanmasına sebep olabilir.

8. İftar ve sahurda gazlı içeceklerden uzak durun. Gazlı içecekler yerine tercihinizi su tüketiminden yana kullanın. İftar da ayran, sahurda da süt tüketebilirsiniz.

9. Uzun süren açlıktan sonra tüm besinleri tüketme isteği kaçınılmaz. Düşen kan şekeriniz bu isteğe sebep verse de bu isteği durdurmak elinizde. Orucunuzu iftariyeliklerle açtıktan sonra bir kase çorba için ve ana yemeğe geçmeden önce 15 dakika bekleyin. Yağlı ve ağır yemekler yerine ızgara, haşlanmış ya da fırınlanmış yemekleri tercih edin.

10. İftar ve sahurda sofranızda süt ve süt ürünlerini yer vermek, tok tutmasının yanı sıra karın bölgenizin yağlanmasını da engelleyecektir. Ramazan ayında süt ve süt ürünlerini günde en az 2 porsiyon tüketmeye özen gösterin.

11. İftar sonrası art arda sigara içmek, nikotinin etkisiyle tansiyon yükselmesine, çarpıntı ve ritim bozukluklarının ortaya çıkmasına yol açabilir.

12. İftar sonrası çay keyfi tabii ki günün vazgeçilmezi. Fakat iftardan hemen sonra çok miktarda ve koyu çay tüketilmesi zararlı olabilir. Çay besinlerden alından demirin emilmesini engelliyor, nabız ve tansiyonda artışa yol açabiliyor. En önemlisi ise idrar çıkartıcı etkisinden oruç süresince sıvı kaybeden vücut daha çok sıvı kaybedebiliyor.

13. İftar sonrasında ağır egzersiz ya da halı sahada maç yapmak; sakatlık, ritim bozuklukları ve kalp krizi oluşturabiliyor. Ramazanda özellikle yaz aylarında gün içinde ağır egzersizden uzak durmalısınız. İftardan sonra hafif yürüyüş tarzında aktiviteler tercih edebilirsiniz.

Ana Sayfa Beslenme