Meyvelerin baş tacı olan çilek artık raflardaki yerini almaya başladı. Yaz boyunca da raflardaki yerini korumaya devam edecek. Rengi, kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çileğin lezzetinin yanısıra cildiniz, saçlarınız ve sağlığınız için de mucizevi faydaları bulunuyor.
Meyvelerin baş tacı çileğin mucizevi faydaları;
Çilek saçlarınızı güçlendirir, kepeği önler, cildinizi parlaklaştırır, sivilcelenmeyi hatta mantar oluşumunu önler.
Ancak çileğin sağlığınız için yararları bunlarla da bitmiyor.
Çilek öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir bağışıklık sistemi de hastalıkları uzak tutar. Çilek bir C vitamini deposudur. Hatta bir porsiyon çilekte portakaldan daha fazla C vitamini bulunur. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendiren antikorları artırır, bunlar da vücudun enfeksiyon ile savaşma kabiliyetini etki eder. Bir porsiyon çilekte 51.5 gram C vitamini bulunur ve bu miktar günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısıdır. O nedenle günde iki porsiyon yenecek çilek, günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Çileğin faydalarından bir tanesi de gözleriniz için de harika bir meyve olması. Günlük diyetinize çilek eklerseniz göz ile ilgili sorun yaşamayacağınızı söylemek mümkün. C vitamini deposu olan çilek retina hücrelerinin fonksiyonlarını yerine getirme özelliğini artırır. Akşamları atıştırmalık olarak tüketilecek bir bardak çilek ya da buzlu çilek içeceği harikalar oluşturacaktır.
Enfeksiyon zamanında tedavi edilmezse tehlikeli bir durumdur. Ancak beslenme düzeninize çileği eklediğiniz zaman bu konuda endişe duymanıza gerek kalmaz. Çilek, damar tıkanıklıklarını önleyen ve doğal enfeksiyon önleyici olarak bilinen kersatin içerir. Yapılan araştırmalar, düzenli egzersizle birlikte kersatin kullanmanın, damarlardaki plak oluşumunu azaltacağını ortaya koymuş durumda. Çileği dilimleyip sabah kahvaltınızda yiyebileceğiniz yulaf gevreğine katabilirsiniz. Aynı şekilde kestiğiniz çilek parçalarına yoğurtla tüketerek sağlıklı bir öğün oluşturabilirsiniz.
Yaz aylarında bolca bulunan çileğin kalp sağlığı için önemini de unutmayın. Çilekte bulunan antioksidanlar bu meyveyi kalp için iyi bir koruyucu haline getiriyor. Antosiyanin adlı antioksidanı içeren çilek, dolaşım sisteminin düzenli işlemesini ve bu nedenle damarlardaki plak oluşumunun engellenmesini sağlıyor. Aynı zamanda tansiyonun düzenlenmesi için de işlev görüyor. Kardiyologlar, haftada düzenli olarak üç ya da daha fazla porsiyon çilek tüketen kadınların kalp krizi riskinin üçte bir oranında azaldığına dikkat çekiyor.
Kanserle mücadeledeki katkısı da çileğin sağlık açısından önemli bir meyve olmasının nedenleri arasında yer alıyor. Çileğin C vitamini ile lif açısından zengin içeriği, özellikle kolon kanserinden korunmaya katkı sağlıyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü'ne göre çilek cilt, akciğer, bağırsak ve göğüs kanserlerine karşı koruma sağlıyor.
Çilekte yer alan antioksidanlar meyveyi kilo vermek için ideal gıdalar arasına yerleştiriyor. Kilo almanın nedenlerinden bir tanesi kronik şişkinliktir. Çileğin enfeksiyonlara ve şişkinliklere karşı etkili olan özelliği kilo verilmesini sağlayan hormonların fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar. Çilekteki antioksidanların nişastalı gıdaların öğütülmesi sürecini yavaşlatıcı etkisi de, meyvenin açlık hissini bastırmasına neden olur. Ayrıca çileğin bu özelliği kan şekeri seviyesinin yükselmesini de engeller. Bu tip-2 diyabet hastalarının kan şekerlerinin düzenli tutulmasının yolunu açar. Çileği yoğurt ile karıştırabileceğiniz gibi, öğle yemeklerindeki salatalarınıza da ekleyebilirsiniz.
Bu arada beyin sağlığı söz konusu olduğunda hiçbir yiyecek çilek kadar etkili olamaz. Burada öne çıkan bileşenler yine antioksidanlardır. Yüksek düzeyde antioksidan barındıran çilek, serbest radikaller nedeniyle beyin hücrelerinde oluşabilecek hasarları engeller. Çilek aynı zamanda beyindeki nöronların birbirleriyle iletişim kurma şeklini de düzenler. Bu da sonunda beyin sağlığını güçlendirir.
Kirazın faydaları için tıklayın