Marulun sağlığımıza faydaları

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google Plus'da Paylaş

Yaz aylarına doğru gidildikçe daha az rastlayacak olsanız da marul, kıvırcık ve iceberg tüketmek için daha vaktiniz var. Sağlık dostu marulu yaz-kış demeden sofranızdan eksik etmeyin.

marulunfaydalari

Marul genellikle "diyet gıdası" olarak bilinir. Marulun faydaları tahmin ettiğinizden çok daha fazla. Iceberg ya da kıvırcık yerine marul tüketmelisiniz. Çünkü marul bu ailenin en fazla besin değerine sahip olan gıdası konumunda.

Marulda daha az şeker ve sodyum bulunuyor. Marul, icebergin iki katı protein ve kalsiyum içeriyor. Maruldaki K vitamini oranı, icebergin 3 katı ve demir oranı ise icebergden 4 kat daha fazla. Maruldaki C vitamini ise icebergin 7 katı. Maruldaki A vitamini oranının ise icebergin 17 katı olduğu da unutulmamalı.

İşte marulun faydaları:

1- Düşük kalori ve neredeyse sıfır yağ: İnce ince doğranmış bir bardak marulda sadece 12 kalori bulunur. İşte bu nedenle zayıflama diyetlerinin başlıca yiyeceği olarak bilinir.

2- Kilo verilmesine yardımcı olur: Marul lif ve selüloz kaynağıdır. Tok tutma etkisinin yanısıra sindirimi de geliştirir. Sindirim sisteminin geliştirilmesi kilo vermek isteyenler için iyi bir haber gibi görünmese de, bu uzun dönemdeki kilo kontrolü için önemlidir.

3- Kalbe destek verir: Marulda bol bulunan C vitamini ve beta-karoten, kolesterolün neden olduğu tıkanıklıkların önlenmesini sağlar. Bu da, damar tıkanıklığına neden olacak plak oluşumunu engeller.

4- Marul Omega-3 yağ asidi deposudur: Maruldaki omega-3 ile omega-6 oranı 2'ye birdir. Bu mükemmel bir oran olarak kabul ediliyor. Maruldaki yağ oranı çok yenilmediği sürece çok net değildir ancak bu yağ asitlerinden dolayı tüketilmesi öneriliyor.

5- Protein deposu: Marulun protein oranı %20'dir. Tıpkı tam tahıllı gıdalar gibi, marulda bulunan protein de eksiksizdir. Ancak maruldaki protein miktarı, diğer gıdalarla birleştirilerek artırılabilir.

6- Uykusuzluğa iyi gelir: Marulu kestiğinizde ya da ikiye ayırdığınızda gördüğünüz beyaz suya laktukarium adı verilir. Bu sıvının sakinleştirici ve uyku verici bir etkisi vardır. Uykusuzluk çekiyorsanız birkaç marul yaprağı yiyin ya da marul suyu tüketin.

7- Marul alkalin düzeyini korur: Marulda bulunan mineraller toksinlerin yok olması ve vücuttaki asit/alkalin dengesinin korunmasını sağlar. Bu denge kurulduğunda enerjiniz yükselir, daha net düşünebilirsiniz, iyi uyku uyursunuz ve cildiniz genç görünür.

8- Glisemik endeksi düşüktür: Marulun ortalama glisemik endeksi 15'tir, çünkü protein oranı çok düşüktür. Glisemik endeksleri düşük olan yiyecekler, kan şekeri düzeyini takip etmek zorunda kalan insanlar için çok önemlidir. Ayrıca marulun beyaz şeker içermediğini de belirtmek gerekir.

9- Her şekilde tüketebilirsiniz: Marul kolaylıkla çiğ tüketilebilecek bir gıdadır ve bu özelliği ile birçok mikro besini vücuda almış olursunuz. Bu mikro besinleri pişirilmiş ya da işlemiş yiyeceklerde bulamazsınız. Çiğ olarak yenen gıdalar aynı zamanda hayati enerji kaynağıdır. Ayrıca marul organik olarak bulunabilen en kolay gıdalar arasında yer alıyor.

Ana Sayfa Beslenme