Hangi yiyecekler kolestrol seviyesini dengede tutar? Kolestrole iyi gelen kalp dostu besinlernelerdir?
Yüksek kolestrol (kötü huylu kolestrol) kalbin en büyük düşmanlarından biri. Doktorlar yüksek kolestrolu olan hastalara bazı diyet ve ilaç tedavileri uygulamak zorunda bile kalabiliyorlar.
Birçok kadın kalp rahatsızlıklarına eğilim gösteriyor, bu nedenle kolesterol seviyesinin kontrol altında tutulması sağlık için büyük önem taşıyor. Obeziteyi önlemek için devletin başlattığı sosyal sorumluluk projeleri hız kazandı. Sizin de kendiniz için yapabileceğiniz bazı şeyler var.
Bu 10 mucizevi yiyecek ise kolesterol seviyesini dengede tutmaya etkili şekilde yardımcı olacak.
Kuru erik
Kuru erik içinde barındığı lifler ve fitokimyasalar sayesinde kalbinizi korur. Karbonhidrat açısından da sağlıklı bir kaynaktır ve içinde bulundurduğu potasyum tansiyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
İncir
İncir, A, E, K vitaminleri açısından zengin ve adeta bir antioksidan deposu. Beslenme uzmanları, incirin tansiyon ve kalp ritmini düzenlemeye, diabetli kişilerin kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğunu söylüyor.
Domates
Domates içerdiği potasyumla, sodyum nedeniyle yükselebilecek tansiyonu engellemeye ve kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda barındırdığı beta karoten ve antioksidanlar vücudunuzu serbestradikallerden korur.
Karpuz
Karpuz A, C vitaminlerini içerir. Kalp krizine yol açacak serbest radikalleri dengede tutmaya yardımcı olur ve yüksek miktarda su içermesiyle yağ yakmanıza da yardımcı olur.
Balık
Beslenme uzmanları balığın, damar tıkanıklığının önüne geçtiğini ve damarların elastikiyetini korumasınısağladığını belirtiyor. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan balık, kolesterolün yükselmesini engelliyor.
Yer fıstığı
Yer fıstığı kötü kolesterolü düşürmeyi sağlayan oleik asit içerir. Kalp krizi riskini azaltır.
Avokado
Avokado, kalp sağlığına faydalı olan potasyum ve zeytinyağında da bulunan monasatüre yağlar barındırıyor. Aynızaman da folik asit ve E,B vitaminleri açısından da zengindir.
Elma
Elma, demir, C vitamini, fosfor ve potasyum ve lif açısından zengin bir meyvedir. Damarların esenkliğinikorumasını sağlar ve kolesterolü dengeler.