Kiraz hasadının başladığı şu günlerde hemen herkes sofralarını kiraz ile renklendirmenin yolunu gözlüyor. Yaz aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan kiraz, sadece lezzeti ve susuzluğu giderici özelliğiyle değil, sağlık açısından çok sayıda bileşeni barındırmasıyla da öne çıkıyor.
Uzmanlar taze taze yenilecek her bir kirazın vücudunuza büyük katkı sağlayacağını belirtiyor. Peki kirazın sağlığınız için faydaları nelerdir?
Kiraz yaşlanmayı yavaşlatır:
Kiraz tabii ki bir gençlik iksiri değil, ancak yaşlanmayı geciktirici özellikleri var. Endişe, uyku bozukluğu, kötü beslenme ve çevremizdeki kötü kimyasallara maruz kalmak hücreler olumsuz etkilemeye başlar ve bu da yaşlanma sürecini harekete geçirir. Ancak kiraz barındırdığı çok sayıda antioksidan ile hücreler üzerindeki baskıyı azaltır, bu da sürecin yavaşlaması anlamına gelir.
Kiraz egzersiz sonrası ağrıları alır:
Egzersiz sonrası vücutta hissedilen ağrılar, bu egzersizleri bırakmayı bile düşündürebilir. Ancak kiraz suyu vücudunuzunda yoğun egzersiz sonrası ortaya çıkan ağrıları rahatlatmaya yarayacaktır. Çünkü kirazın ağrı ve şişkinlik önleyici özelliği vardır. Bir araştırma, maraton koşucularının yarıştan bir hafta önce her gün bir bardak kiraz suyu içtiğini ve kas ağrılarının bunun sayesinde azaldığını ortaya koydu.
Kiraz vücudu zindeleştirir:
Kirazdan faydalanan sadece kaslarınız değildir. Tüm vücut kirazın besin bileşenlerinden yararlanır. Kiraz vücudunuzu sağlıklı, aktif ve hatta daha genç hissettirir. Bunu sağlayan ise kirazın enfeksiyonlara karşı olan özelliği. Yapılan bir araştırma yaşları 40 ile 70 arasında olan kadınların, 3 hafta boyunca günde iki bardak kiraz suyu içmeleri halinde daha az eklem ağrısı çektiklerini ortaya koydu.
Kiraz hafızayı güçlendirir:
Hafızanın yaşla birlikte güçsüzleşmesi o kadar önemli görünmeyebilir ancak bu zayıflık Alzheimer ya da demans ile ilgiliyse sorun var demektir. Tabii ki araştırmacılar Alzheimer ve demans gibi hastalıkların aslında yıllar önce başladığına dikkat çekiyor. Ancak kirazda bulunan antioksidanların beyni koruduğunu söylemek mümkün. Alzheimer Vakfı dahi, kiraz suyunu hafızayı güçlendiren bir meyve olarak öneriyor.
Kiraz diyabet hastalarının kan şekeri kontrol eder:
Dünyada diyabet hastası milyonlarca insan bulunuyor ve bu rakamın gelecekte çok daha artması bekleniyor. Kiraz diyabet için ideal bir meyvedir. Glisemik endeksi çok düşüktür. Bu da, vücuttaki şeker miktarını artırmadığı anlamına geliyor. Ayrıca klinik araştırmalar kirazın vücuttaki doğa insülin düzeyini yükselttiğini ortaya koymuştur.
Kiraz kilo verilmesine yardımcı olur:
Bugünün yoğun çalışma temposunda insanların çoğunluğu hareketsiz işlerde çalışırken, fast food tüketirken ve kalorisi yüksek atıştırmalıklar yerken kilo sorunu da beraberinde geliyor. Eğer bu fazla kiloların verilmesinde sorun yaşıyorsanız, günlük diyetinize kirazı mutlaka dahil etmelisiniz. Kirazın yaklaşık %75'i sudan oluşur ve her porsiyonunda 3 gram lif bulunur. Su ve lif iştahı azaltacak ve tokluk hissi yaratacaktır. Bu da, açlık hissetmeden düşük kalorili bir diyet uygulamanızı kolaylaştırır.
Kiraz uyku alışkanlığını düzenler:
Dünya genelinde yeterli uyku almamak giderek yayılıyor. Stres, yoğun iş temposu, iş ve aile yaşamını dengeleme çabası birçok insanı daha az uyumaya itiyor. Kiraz suyu buna yardımcı olabilir. Kiraz iyi bir melatonin kaynağıdır. Bu da uyku ve uyanıklık döngüsünü ayarlayan bir hormondur. Yapılan bir araştırma, uyandıktan sonra ve akşam yemeğinden hemen önce 30 mililitre kiraz suyu içen insanların daha derin ve uzun uyuduklarını ortaya koydu.
Kiraz kalp sağlığına iyi gelir:
Kalp ve damar hastalıkları dünyadaki ölüm oranlarının başında geliyor. Yüksek kolesterol seviyesi, yüksek tansiyon, aşırı kilo ve diğer olumsuz faktörler insanları ciddi kalp hastalıkları riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Ancak kiraz ve kiraz suyu kalbin korunmasına yardımcı olabilir. Kiraz dünyadaki en yoğun antosiyanin kaynaklarından biridir. Klinik çalışmalar, antosiyaninin tansiyonu ve kolesterol seviyesini düşürücü özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Bu da kalp krizi riskini azaltıcı etki yaratır.
Eriğin faydaları için tıklayın