Kalp hastalıklarını önleyen gıdalar

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google Plus'da Paylaş

Dünyadaki ölümlerin büyük bölümünün kalp rahatsızlıkları nedeniyle gerçekleştiği bir sır değil. Hayatımızdaki artan stres ve yoğun iş temposu sağlıklı beslenme alışkanlıklarını giderek azaltıyor. Beslenme alışkanlıklarının düzenli olmaması halinde, bir gün kalp kriziyle karşılaşma olasılığı giderek yükseliyor.

kalphastaliklarinionleyengidalar

Kalp rahatsızlıklarının beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilgili olduğu artık bilimsel bir gerçek. Tabii ki tek neden bu değil. Sigara, aşırı stres, genetik nedenler ve yoğun iş temposu kalp rahatsızlıklarının diğer nedenleri arasında. Ancak beslenme alışkanlıklarını düzenli hale getirmek, yani sağlıklı gıdalar tüketmek damar hastalıklarını azaltacağından, kalp rahatsızlıkları olasılığını da düşürecektir. Peki kalp hastalıklarını önlemek için hangi gıdalar öne çıkıyor? İşte o gıdalar:

1- Nar: Nar damarlar içinde plak oluşumunu engelleyebilir. Nar ayrıca kanda bulunan nitrik oksit üretimini de artırma özelliğine sahip. Nitrik oksit damarların açık kalmasını sağlar ve tansiyonu düşürür.

2- Çiya tohumları: Çiya tohumu zengin besin içeriklidir. Arjantin, Bolivya ve Meksika'da yetişir ve çok uzun yıllardır kullanılır. Çiya tohumları enerji ve sıvı deposudur. Çiya tohumlarının büyük bölümü liflerden ve alfa linoleik asitten oluşur. Bu iki element hem tansiyonu düzenler, hem kolesterol seviyesini hem de trigliseridi düşürür.

3- Domates: Domatese kırmızı rengini ne verir? Domatese kırmızı rengini veren karotenoid likopen adı verilen bir antioksidandır. Likopen tükemini artırdığınızda, kötü kolesterolün azalmasını sağlarsınız. Kötü kolesterolün azalması da damar tıkanıklığını önler.

4- Sarımsak: Sarımsak kalp için en iyi gıdalardan biridir. Kokusundan dolayı çekinerek kullanılsa da, kalp için yararları düşünüldüğünde en az bir diş tüketilmesi gerekir. Sarımsak sadece kalp damar sağlığı için önemli bir rol oynamakla kalmaz, aynı zamanda enfeksiyonların ve hatta kanser hücrelerinin tedavisinde dahi etkilidir. Araştırmalar, sarımsakta bulunan alisin adlı bileşenin günlük düzenli kullanılmasının kolesterolü düşürdüğünü kanıtlamış durumda. Uzmanlar günde 2-4 diş sarımsağın bu etkiyi yaratacağını belirtiyor. Sarımsak aynı zamanda diyastolik ve sistolik kan basıncını düşürdüğü gibi, damar tıkanıklığına, kalp krizine ya da beyin kanamasına neden olan pıhtıların oluşmasını da önler.

5- Tarçın: Tarçın kalp sağlığınızı optimun düzeyde tutmaya yarayan harika bir kaynaktır. Günde tüketilecek bir yemek kaşığı tarçın kolesterol seviyesini düşürür ve aynı zamanda yüklü bir antioksidandır.

6- Zerdeçal: Zerdeçalın temel bileşeni olan curcumin kalbi korumakta etkin bir güce sahiptir. Fransa'da yapılan bir araştırmada fareler iki gruba ayrıldı. Bir grup curcumin temelli bir diyete tabi tutulurken, diğer grup normal beslendi. 16 hafta sonra curcumin kullanan farelerin damarlarındaki yağ kalıntılarının %26 oranında azaldığı tespit edildi.

7- Elma: Günde bir elmanın doktoru evden uzak tutacağı söylenir. Bu büyük oranda doğru bir cümledir. Aynı zamanda günde yenen bir elma kalp hastalıklarını da evden uzak tutar. Elmada kolesterolün düşürülmesini sağlayan pektin isimli bir bileşen vardır ve elma damar tıkanıklığının da başlıca düşmanıdır.

8- Yeşil sebzeler: Yeşil sebzeler her anne tarafından çocuklarına sürekli olarak tavsiye edilen gıdalardır. Çünkü yeşil sebzeler en iyi antioksidan kaynağıdır. Kolesterolün artışı, damarlardaki plakları oluşturur ve yeşil sebzeler işte bu plakların oluşumunu engeller. Kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli işlevi bulunan ve yeşil sebzelerde bulunan diğer bileşenler ise lif, folik asit ve potasyumdur. Folik asit açısından zengin olan yeşil sebzelerin düzenli tüketilmesi vücuttaki homosistein seviyesinin düşürülmesini sağlayacaktır. Homosistein kanda bulunan bir tür amino asittir ve aşırı miktarı koroner kalp hastalıklarına neden olabilir.

Kirazın sağlığımıza faydaları için tıklayın

Ana Sayfa Beslenme