1920'lerin sonlarında Danimarkalı bilim adamı Henrik Dam'ın kolesterol hakkındaki çeşitli araştırmaları sonucu keşfedilmiş olan K vitamini, yağda çözünen bir vitamindir... İşte K vitamini hakkında bilinmeyenler...

K vitamininin vücudunuza ne gibi yararı vardır?
- Kanın pıhtılaşmasında önemli görevler alır.
- Kemiklerin çatlaması ve kırılmasını önlemeye çalışır.
- Menopoz sonrası kemik kaybının engellenmesine yardım eder.
- Kalsiyumun damarlardan atılmasını sağlar ki bu, kalp damar sağlığı için önemlidir.
- Prostat ve karaciğer kanserini önlemede görev alır.
K vitamini için neler tüketmemiz gerekir?
- Sebzelerin yeşil bölümünde bulunan K vitaminine marul, yeşil biber, lahana, karnabahar, bezelye, ıspanak, fasülye, yeşil domates ve kabakta rastlayabilirsiniz.
- Ayrıca eksikliği; yumurta sarısı, yoğurt, yaban mersini, kivi ve yeşil çaydan da karşılanabilir. Vücudumuz için oldukça mühim bir vitamin olan K vitamininin ufak bir kısmı karaciğerde depolanıyor.
Peki ya K vitaminin eksikliğinde ne olur?
- Kanın pıhtılaşma özelliğindeki azalmaya paralel olarak sindirim sistemi, idrar yolları, akciğer, deri ve diş etlerinde ani kanamalar görülebilir.
- K vitamini eksikliği; aşırı kanamaya neden olacağından adet dönemini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca basur ve burun kanaması da bu vitaminin eksikliğinde sıkça karşılaşılmakta.
Peki ya fazlalığında?
- Nadir de olsa K vitamininin vücutta fazla olduğu durumlarla da karşılaşılabiliniyor.
- Terleme ve göğüs sıkışması gibi şikayetlerin dışında; kanın normalden daha fazla pıhtılaşması sonucu damar tıkanıklığı ve karaciğer fonksiyon bozuklukları da gözlemlenebiliyor.