K Vitamini Hakkında Bilinmeyenler...

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google Plus'da Paylaş

1920'lerin sonlarında Danimarkalı bilim adamı Henrik Dam'ın kolesterol hakkındaki çeşitli araştırmaları sonucu keşfedilmiş olan K vitamini, yağda çözünen bir vitamindir... İşte K vitamini hakkında bilinmeyenler...

K vitamininin vücudunuza ne gibi yararı vardır?

  • Kanın pıhtılaşmasında önemli görevler alır.
  • Kemiklerin çatlaması ve kırılmasını önlemeye çalışır.
  • Menopoz sonrası kemik kaybının engellenmesine yardım eder.
  • Kalsiyumun damarlardan atılmasını sağlar ki bu, kalp damar sağlığı için önemlidir.
  • Prostat ve karaciğer kanserini önlemede görev alır.

K vitamini için neler tüketmemiz gerekir?

  • Sebzelerin yeşil bölümünde bulunan K vitaminine marul, yeşil biber, lahana, karnabahar, bezelye, ıspanak, fasülye, yeşil domates ve kabakta rastlayabilirsiniz.
  • Ayrıca eksikliği; yumurta sarısı, yoğurt, yaban mersini, kivi ve yeşil çaydan da karşılanabilir. Vücudumuz için oldukça mühim bir vitamin olan K vitamininin ufak bir kısmı karaciğerde depolanıyor.

Peki ya K vitaminin eksikliğinde ne olur?

  • Kanın pıhtılaşma özelliğindeki azalmaya paralel olarak sindirim sistemi, idrar yolları, akciğer, deri ve diş etlerinde ani kanamalar görülebilir.
  • K vitamini eksikliği; aşırı kanamaya neden olacağından adet dönemini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca basur ve burun kanaması da bu vitaminin eksikliğinde sıkça karşılaşılmakta.

Peki ya fazlalığında?

  • Nadir de olsa K vitamininin vücutta fazla olduğu durumlarla da karşılaşılabiliniyor.
  • Terleme ve göğüs sıkışması gibi şikayetlerin dışında; kanın normalden daha fazla pıhtılaşması sonucu damar tıkanıklığı ve karaciğer fonksiyon bozuklukları da gözlemlenebiliyor.

Ana Sayfa Beslenme