İşlenmiş şeker yerine doğal şeker: Hurma

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google Plus'da Paylaş

Suni ve sıfır kalorili tatlandırıcıların sağlık için zararlı olduğu uzun süredir biliniyor. Bunun yerine doğal tatlandırıcılar kullanmak birçok sorunu ortadan kaldırıyor. Bu doğal tatlandırıcıların başında da hurma geliyor...

hurma

Sıfır kalorili bir şey yediğini ya da içtiğinizde beyninizin arkadan kaloriler geleceğini beklediğini biliyor muydunuz? Bu kaloriler gelmediğinde de, beyin daha fazla yiyecek tüketerek bu kalorileri toplama mesajı göndermeye başlıyor.

Beynin bu şekilde bir mesaj göndermemesi için daha sağlıklı olan, vücudun hemen algılayabileceği doğal ve tahıllı yiyecekler tüketmektir. İşte hurma burada devreye giriyor. Hurma bir karbonhidrat, B6 vitamini ve potasyum, bakır, manganez ve magnezyum mineralleri deposudur. Tatlandırıcıya ihtiyacınız olduğunda hurma onun yerine geçecek harika bir seçenektir.

Hurmanın "mebrum", "meşruk", "sukkari", "acve", "amber", "sogay", "safavi", "berni", "hudri" ve "behri" gibi türleri bulunuyor. Türkiye'de en çok Medine hurması olarak bilinen "mebrum" ve "meşruk" türleri tüketiliyor. Doğal tatlandırıcı olarak hurmanın her türlüsünü kullanabilirsiniz. Hurmayı işlenmiş şeker ya da tatlandırıcı yerine kullanabileceğiniz birçok yol bulunuyor.

1- Hurmayı ceviz ya da badem ile karıştırarak mutfak robotunda basit bir tatlandırıcı elde edebilirsiniz.

2- Eğer soğuk içeceğinizi tatlandırmak istiyorsanız içine 1 adet hurma eklemek yeterli.

3- Hurmaları biraz su ile karıştırarak "hurma şurubu" elde etmeniz de mümkün. Hurma şurubunu tatlıları lezzetlendirmek üzere kullanabilirsiniz. Tatlandırıcı ya da işlenmiş şeker yerine geçecek harika bir doğal lezzet olacaktır.

4- Çekirdeği alınmış hurmanın içine küçük bir çay kaşığı fındık ezmesi ekleyin. Bu hem harika bir tatlı yerine geçecek hem de egzersiz öncesi mükemmel bir enerji kaynağı olacaktır.

5 - Hurma, vanilya, badem ezmesi, Himalaya tuzunu karıştırın ve mutfak robotundan geçirin. Elinizde harika bir karamel sosu olacak.

6- Gün içinde yanınızda mutlaka iki üç adet hurma bulundurun. Enerjiye ihtiyacınız olduğunda size anında gerekli enerjiyi sağlayacaktır.

7- Hurmayı salatalarda da kullanabilirsiniz. Özellikle ceviz, çilek ya da yaban mersini ile harika bir lezzet oluşturur. Meyve salatalarınızda kullanabileceğiniz gibi, normal salatalarda da ceviz ile birlikte hurmayı kullanabilirsiniz.

8- Hurmayı, salata soslarını tatlandırmak için kullanabilirsiniz.

9- Şayet evinizde hazırlayacağınız fındık sütünü tatlandırmak isterseniz, çekirdekleri alınmış 2-3 hurmayı süte katıp, mutfak robotundan geçirebilirsiniz. Süzdükten sonra inanılmaz bir lezzet ile karşı karşıya kalacaksınız.

Ana Sayfa Beslenme