Ramazan sofralarının vazgeçilmezi, iftariyeliklerin baş tacı hurmanın faydaları da saymakla bitmiyor. Tadıyla mest eden, içerdiği besin değerleriyle sağlığımıza katkı sağlayan hurmanın işte faydaları;
1. Hurmanın içeriğinde minerallerden kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, potasyum, kükürt, klor, fosfor, vitaminlerden B grubu, A, C vitamini ve beta-karoten bulunuyor.
İşlenmiş şeker yerine doğal şeker: Hurma
2. Günde 2 adet tüketilen hurma kabızlık başta olmak üzere sindirim problemi, zayıflık, iştahsızlık, kalp problemleri, mide bulantısı ve hatta kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu görevi üstlenir.
3. Eğer Beyin ve fikir işçisiyseniz çoğu zaman kendinizi yorgun hissedersiniz. Kendinizi yorgun hissettiğiniz anlarda dinlendirmek için hurmanın mucizevi gücünden faydalanabilirsiniz.
4. Hurma içerisindeki oksitosin hormonu benzeri bir madde ile doğumu kolaylaştırır, emziklilikte süt miktarını artırır.
5. Hurma gözlerinizi kuvvetlendirir ve parlatır. Hurmanın içerinde bulunan A vitamini özellikle gece körlüğü ve diğer göz rahatsızlıklarını minimuma indirger.
6. Lif oranı yüksek olması nedeniyle laksatif etkiye sahiptir. Özellikle kabızlık sorunu yaşıyorsanız akşamdan bir bardak su içine 2 adet hurmayı ilave edin ve sabaha kadar bekletin. Sabah aç karınla tüketerek bu sorundan kurtulabilirsiniz.
7. Hurma yaşlılıkla birlikte oluşan kulak uğultusu, duyma bozukluğu gibi kulak rahatsızlıklarına fayda sağlar.
8. En iyi göğüs ilacı hurma olarak bilinir. Hurma balgama ve nefes borusuna, öksürüğe bire bir gelir.
9. Hurma içerisinde en az 20 adet farklı aminoasit bulunuyor. Bu nedenle hücre yaşlanmasına karşı korur, bir nevi gençlik iksiridir.
10. Günümüzde yaygın olan damar sertliğini engeller. Kanı temizler ve tansiyonu düzenler.
11. Kalp hastalıklarında özellikle ritm bozukluklarında fayda sağlar. Kötü kolesterol seviyesini düşürür.
12. Çağımızın rahatsızlığı olan bel ağrılarına hafifletir.
13. Hurma böbreklerin çalışmasını kuvvetlendirir. Hurmanın suyu ise böbrek taşlarını da yok eder. 6-7 hurmayı parçalayarak bir bardak suya koyun. Birkaç saat sonra süzün, ısıtın günde iki defa tüketin. Bu uygulamayı 15 gün tekrar edebilirsiniz.
14. Karaciğer yağlanmasına karşı doğal koruyucudur ve toksik maddelerin atımını hızlandırır. Hurmayı çam fıstığı ile birlikte yerseniz karaciğerinizi temizler ve kuvvetlendirir. Aynı zamanda safra taşını da yok eder.
15. Hurmayı aç karnına tükettiğinizde barsak parazitlerini öldürür.
16. B vitaminlerinden ve magnezyum mineralinden zengin olan hurma, depresyona ve sinir hastalıklarına karşı iyi bir koruyucudur.
17. Hurma magnezyum ihtiva ettiğinden kansere mani olur. Hurmayı düzenli tüketmeye özen gösterin.