Yazın yaklaştığının ilk habercisi olan erik reyonlarda yerini aldı. Ekşisiyle tatlısıyla lezzetine doyamadığımız eriğin faydaları da saymakla bitmiyor.
Dünyada 2.000'den fazla erik çeşidi bulunurken, Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstünde. Erkenci dönem can eriğinden sonra Türkiye'de ün salmış papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriği takip ediyor.
Erik sadece lezzeti ile değil çok sayıda sağlıklı etkileriyle de yoğun şekilde tüketilmesi gereken bir meyve. Son zamanlarda diyet listelerinde de başı çeken eriğin sağlımıza faydaları neler, sizin için listeledik.
İşte eriğin faydaları;
Erik bol miktarda B ve C vitaminleri içerir, ayrıca göz ve cilt sağlığında büyük önemi olan A vitamini, kanın akışkanlığında görevli K vitamini, su dengesini sağlayan sodyum ve potasyum minerali, stres karşıtı mineral olan magnezyum da erikte önemli ölçüde bulunuyor. Kalsiyum da içeren erik, demir açısından da oldukça zengin.
1- Kilo vermeye yardımı olur:
Yoğun lif yapısına da sahip olan eriğin sindirim sistemi üzerinde ki etkisi tartışmasız çok büyük. Bu da eriği diyet listelerinin vazgeçilmezi yapıyor. Erik aynı zamanda tokluk hissi yaratmasıyla da biliniyor.
2- Kalbi korur:
Potasyum açısından oldukça zengin olan erik, bu nedenle tansiyonu düzenleme ve kalp krizi riskini önemli ölçüde düşürme özelliğini barındırıyor. Özellikle kan hastalıkları ve kalp sorunları yaşayanların eriği düzenli şekilde tüketmesi öneriliyor.
3- Belirli kanser türlerine iyi geliyor:
Eriğin bazı türlerinde bulunan kırmızı-mavi renk pigmenti, meyveyi antioksidanlar açısından zengin hale getiriyor. Bu antioksidanlarda vücuttaki serbest radikalleri yok ediyor. Bu pigment vücudu belirli kanser türlerine karşı koruyor.
4- Sindirim sistemini düzenler:
Erik çok sayıda lifi bünyesinde barındırır. Bunun yanında sindirim sistemini düzenlediği bilinen izatin ve sorbitol bileşenleri açısından da zengindir. Her gün tüketilen bir eriğin kabızlığı tamamen yok edeceği belirtilir. Kurutulmuş eriğin de bağırsak hareketlerini düzenlediğini belirtmek gerekir.
5- Görmeyi geliştirir:
Taze erik karoten ve A vitamini deposudur. Özellikle sarı erik bu açıdan bire birdir. Göz sağlığı açısından önemi kadar barındırdığı A vitamininin aynı zamanda cilt, akciğer ve dişler için faydalı olduğu da bir gerçek.
6- Kan şekerini düzenler:
Diyabet hastalarının bol bol erik tüketmesi gerekli. Çünkü erik, glisemik endeksi en düşük olan meyve olarak bilinir. Özellikle tip 2 diyabet riskinin ortadan kaldırılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Erik insan vücudundaki kan şekeri seviyesini düzenlemesi açısından da önem taşır.
7- Kemikleri güçlendirir:
Düzenli olarak tüketilmesi halinde erik kemik yoğunluğunu da artırır. Araştırmalar kemik sağlığı söz konusu olduğunda düzenli erik tüketmenin, elma tüketiminden çok daha yararlı olduğunu ortaya koymuş durumda.
8- Zekayı geliştirir:
Yoğun antioksidan içeriği nedeniyle beyindeki hücrelerin hasar görmesini engeller. Düzenli erik tüketen kişiler uzun dönemde daha güçlü bir hafızanın keyfini çıkaracaktır. Beyin için fındığın en iyi alternatifi olarak gösterilir.
Yaz mevsiminde mutlaka tüketilmesi gereken sağlıklı yiyecekler için tıklayın