Kilolarından şikayet edenlerin sıklıkla başvurduğu diyet programlarından bir tanesi de Akdeniz diyeti. Bu diyet türünün kilo vermenin yanı sıra içerdiği bileşenler nedeniyle ilerleyen yaşlarda beynin küçülmesini de durdurduğu belirlendi.
Columbia Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmada meyve, sebze, tahıl, balık ve sağlıklı yağ tüketimini içeren Akdeniz diyetinin, ilerleyen yaşlarda beynin daha genç kaldığı tespit edildi.
Yapılan bu son araştırma, Akdeniz diyetinin Alzheimer ve diğer beyin fonksiyonlarının dejenere olmasını önlediğini ortaya koyan araştırmaları da doğrulamış oldu.
Araştırma, bilişsel faaliyetleri normal düzeyde olan yaşlılar üzerinde odaklandı ve diyetin yaşa bağlı olarak bazı beyin hücrelerinin kaybolmasıyla ilişkisi olup olmadığı incelendi.
Normal bilişsel durumda olan yaşlıların uyguladıkları Akdeniz diyetinin beyin fonksiyonlarını daha iyi hale getirdiğini ortaya koydu. Araştırmada, 674 yaşlının yeme alışkanlıkları izlendi ve ardından beyin tomografileri çekildi. Akdeniz diyetinin birçok bileşenini uygulamayan yaşlılara oranla, uygulayanların beyin ebatlarının daha büyük olduğu gözlemlendi.
Bol balık, az et tüketiminin bu farkta büyük payı olduğuna dikkat çekiliyor. Doktorlar Akdeniz diyetinin kalp hastalıkları ve kansere karşı da risk düşürücü etkisi olduğuna vurgu yapıyor. Ancak bunun sadece diyete mi bağlı olduğu, yoksa yaşam alışkanlıklarının mı belirleyici olduğunu hala kanıtlanamadı.
Bir diyetin “püf noktası” olur mu?