Jöleli Pratik Yaş Pasta
Meyveli Yaş pasta
Pandispanya Malzemeleri
- 5 adet büyük boy yumurta
- 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı kaynar su (bu şekerin daha kolay erimesi için)
- 1 tepeli su bardağı + yarım su bardağı un (2 su bardağından az eksik de diyebiliriz)
- Yarım paket kabartma tozu
Krema Malzemeleri
- 5 su bardağı süt (1 bardağını su olarak ekleyebilirsiniz yani 4 süt, 1 su)
- 4 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı tereyağı(60 gr.)
- 1 çay kaşığı vanilya şekeri
Islatmak için
- 1 su bardağı süt
Hazırlanışı
- Süt, yumurta, un, nişasta ve şekeri tencereye alıp, çırpma teliyle iyice çırpın.
- Ocağın altını yakıp karıştırma teliyle kaynayana kadar devamlı karıştırın.
- 2 dakika daha pişirip ocaktan alın.
- Tereyağı ve vanilyayı ekleyip, mikserle 5 dakika kadar çırpın.
- Pandispanya için: Yumurta aklarını bir kaba, sarılarını ayrı bir kaba alın.
- Önce yumurta aklarını bir fiske tuzla kar haline gelinceye dek çırpın.
- Sonra şeker ve yumurta sarılarını çırpmaya başlayın. 2 kaşık kaynar suyu içine ekleyip hiç durmadan çırpmaya devam edin. Rengi çok açık sarı olana dek çırpın.
- Yumurta aklarını ilave edip tahta kaşıkla dikkatlice karıştırın.
- Unu ve kabartma tozunu eleyip ağır ağır karıştırarak yedirin. Bu işlemi mikserle bir dakika kadar çırparak yapmanız daha kolay olacaktır.
- Tereyağıyla yağlayıp, unladığınız tepsiye pandispanya hamurunu dökün ve yayın.
- Sert bir zemin üzerine bir kaç kez tepsiyi vurarak, içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
- 200 derecelik soğuk fırına pandispanyayı sürün.
- Kenarlarından kabarmaya başlayınca ısıyı 150 dereceye düşürün. Üzeri pembeleşince pandispanyayı fırından alın. Yaklaşık 17-18 dakikada pişiyor. Yine de çıkarmadan bir kürdan batırarak içinin hamur kalıp kalmadığını kontrol edin.
- Fırından aldığınız pandispanya soğuyunca ortadan ikiye kesin.
- Bir bardak sütle pandispanyanın her iki tarafını da ıslatın. Kremanın yarısını pastanın ortasına yayın. Üzerine mevsim meyvelerinden döşeyin.
- Kalan kremayı da meyvelerin üzerine serin. Kekin ikinci parçasıyla pastanın üzerini kapatın.
- 1 paket krem şantiyi 1.5 çay bardağı sütle çırpıp pastanın üzerini kaplayın. Meyvelerle dilediğiniz gibi süsleyin.
- Ben pastanın üzerindeki meyvelerin parlak durması için: 3 yemek kaşığı şeker ve 3 yemek kaşığı suyu 1 çay kaşığı limon suyuyla beraber kaynatıp, koyu bir şurup elde ettim ve meyvelerin üzerine sürdüm. Tıpkı jöle gibi pırıl pırıl bir görüntüsü oldu. Üstelik ekşimsi meyveler de bu yolla tatlandı.