Patlıcanlı Börek Tarifi
Malzemeler :
Hamuru için :
2 su bardağı soğuk su
3 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı çiçek yağı
5 su bardağı un
İç harcı için :
3 adet patlıcan
2 adet büyük boy kuru soğan
2 adet sivri biber
1 su bardağı domates sos yada 2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı çiçek yağı
karabiber
tuz
Yufkaları yağlamak için :
1 su bardağı çiçek yağı
İç harcı hazırlamak için patlıcanı alacalı soyun, küçük küpler şeklinde doğrayın. Tuzlu suda bekletin. Biberlerin sap ve tohum kısımlarını çıkarın, ince kıyın. Soğanıda küçük yemeklik doğrayın. Patlıcanları tuzlu sudan alın, yıkayın, kurulayın. Tavaya çiçek yağıyla birlikte soğanları alın. Soğanların rengi şeffaflaşınca içine biberleri ilave edin, bir iki dakika sonra patlıcanları ilave edin, patlıcanlar pişene kadar kavurun. Üzerine domates sosu ilave edin, suyunu çekene kadar pişirin. Tuz ve karabiber ilavesiyle tuzunu ayarlayın. Soğumaya bırakın. Hamur için geniş bir karıştırma kabında su, sirke, çiçek yağı, tuzu karıştırın. Üzerine unu karıştırarak yavaş yavaş ekleyin. Ele yapışmayan orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp 30 dakika dinlendirin. Hamuru 3 lü grup olacak şekilde eşit bezelere ayırın. Her bir bezeyi unlu tezgahta pasta tabağı büyüklüğünde açın. Bir tane açtığınız hamurdan alın, üzerine bir yemek kaşığı yağ sürün. Yağın üzerine bir ufak yufkalardan koyup tekrar yağlayın. Üçüncü ufak yufkayı en üste koyun, 3 lü grubun kenarlarını bastırın tezgahın kenarına dinlenmeye alın. Diğer bezeleride aynı şekilde 3 lü araları yağlanmı grup olarak hazırlayın. Unlanmış tezgaha ilk yaptığınız 3 lü yufkayı alın. Oklava yardımıyla ince hazır yufka büyüklüğünde açın. Üzerine bir kaşık yağ gezdirip ikiye katlayın, tekrar az yağlayın. Geniş tarafına hazırladığınız harçtan koyun, çok sıkmadan rulo şeklinde sarın. Kenar kısımlarını keserek düzeltin, 3 - 4 parmak genişliğinde kesin. Ben bu işlemi ruloyu ikiye kıvırıp, yağlanmış tepsiye koyup, tüm tepsiyi rulolarla doldurduktan sonra yapıyorum, eşit ölçüde oluyor böreklerim. Kestiğiniz börekleri yağlanmış tepsiye sıralayın. Tüm üçlü yufka gruplarını bu şekilde hazırlayın. 2-2.5 mini fırın tepsisi çıkıyor bu ölçüyle... Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Pişen börekleri ılınmaya bırakın. Servis tabağınıza alın ılık servis yapın....