Mayalı Börek
Hamur için malzemeler :
- 7 su bardağı un
- 3 su bardağı süt
- yarım paketten çok az fazla yaş maya
- 2 çay kaşığı tuz
Börek içi için malzemeler :
- 4 adet soğan
- 1 demet maydanoz
- 300 gram kıyma
- 1 paket margarin
- isteğe bağlı baharat
Hamurumuzu hazırlarken öncelikle mayayı yarım su bardağı ılık suda ıslatılarak erimesi sağlanır. Unu bir kaba eleyerek tuz ve maya ilave edilir. Ardından içine 3 su bardağı ılık süt katılır. Hamur yumuşak bir kıvamda olur. Ilık bir yerde 1 saat kadar mayalanması için bekletilir.
İçini hazırlarken ise öncelikle yapmamız gereken soğanı doğrayarak bir kaşık margarin ile ile kavurmak olacaktır. Ardından içerisine kıyma ilave edip 5 dakika pişirilir. İçine tuz , biber , doğranmış maydanoz katılarak karıştırılır.
Hamuru 2 eşit parçaya ayıralım. Ayırdığımız parçalar yarım santim kalınlığında açılarak eritilmiş margarin ile yağlanır. Yağladığımız bu yufka şeklinde ki parçayı rulo olarak saralım. Bu ruloları ucundan tutarak yuvarlak şekilde kıvıralım. 2 parçadan 2 yuvarlak hamur elde edeceğiz. Bu 2 hamur parçasını bir tepsiye koyup buzdolabının buzluğunda 15 dakika dinlendirelim. Diğer yandan fırın tepsisini yağlayalım. Hamurları dolaptan aldıktan sonra merdane yardımı ile tepsi boyunda açalım. Üzerine hazırladığımız içi dökelim. Diğer hamuru da aynı şekilde açıp üzerine döşeyelim. İşlemi tamamladıktan sonra 20 dakika dinlendirelim. 200 derecede ısıtılmış fırında 35 - 45 dakika kızaran kadar pişirelim.
Afiyet Olsun :)