Kahvaltı Çöreği
Malzemeler :
- 5 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay bardağı şeker
- 1 buçuk su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 adet çırpılmış yumurta
- isteğe bağlı çörek otu
Maya , şeker , un , tuz , sıvı yağ ve ılık süt yoğurularak kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur yaklaşık 35 dakika ılık bir yerde üzeri örtülerek mayalanmaya bırakılır.
Bu hamur ele yapışmayacağı için un kullanmaya gerek yoktur. Hamur mayalandıktan sonra 21 eşit parçaya bölünür. Her hamur parçası yuvarlanarak 40 cm uzunluğunda bir fitil elde edilir. Bu fitil parçasını ikiye katladıktan sonra burularak küçük simit şeklinde bükülüp yapıştırılır. Fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürülür ve isteğe göre çörek otu serpilir. İşlemler bittikten sonra ılık bir yerde 5 -10 dakika bekletilerek biraz kabarmaları sağlanır. 180 - 200 derece ısıtılmış fırında 25 - 35 dakika kızarana kadar pişirilir.
Afiyet Olsun :)