Ekmek Dolması Tarifi

Ekmek dolması yapmak pek çok kişi için zor gibi görünür. Oysa ki, karnıyarık yapmaktan bile daha kolaydır. Ayrıca benim çok zevk alarak yaptığım bir yemek. Ben ekmeklerimi kendim hazırladım. Sizde evinizde  küçük dolmalık ekmekler yapabilirsiniz.

EKMEK DOLMASI TARİFİ

Malzemeler

  • 6 adet küçük top ekmek (mutlaka bayat olmalı)
  • 300 gr. kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 adet biber
  • 2 adet domates
  • Bir tutam maydanoz
  • 2 diş sarmısak
  • Tuz, karabiber,kimyon, yenibahar
  • Zeytinyağı

Ekmek dolması nasıl yapılır?

  • Ekmeklerin üzerinden bıçakla küçük kapaklar açın ve içini bir tatlı kaşığı yardımıyla boşaltın. Bunu yaparken ekmeği delmemeye dikkat edin.
  • Diğer tarafta soğan ve biberi küçük doğrayıp zeytinyağında soteleyin. Kıymayı ekleyip kavurun.
  • Küçük doğranmış sarmısak ve domatesi de ekleyin. Suyunu çekmeye yakın maydanozu, baharatları, tuzu ve ekmeklerin içinden çıkan ekmek içlerini ilave edin.
  • İki dakika daha pişirip ocaktan alın.
  • Bu harçla ekmeklerin içini doldurun. Kapaklarını kapatıp, delikli düz bir kabın veya ayaklı tel ızgaranın üzerine ekmekleri dizip bir tencerenin içine oturtun. Tencereye su koyun. Izgaranın veya süzgeçin üzerini yağlayıp, ekmekleri öyle dizin ki yapışma olmasın.
  • Su kaynarken kesinlikle ekmeklere temas etmeyecek. Bu işlemi ekmekler, su buharında yumuşasın diye yapıyoruz.
  • Ekmeğin çeşidine göre pişme süresi farkedebilir. Örneğin hamburger ekmekleri çok çabuk pişer. Fakat taş fırın ekmeği ise sert olur, yumuşama süresi uzar.
  • Yeteri kadar yumuşayan ekmekleri servis tabağına alıp, üzerine sarmısaklı yoğurt ve kızartılmış, biberli tereyağı dökerek servis edin.
  • NOT: Ekmek dolmasını buharda yumuşatma işlemini yemeğe yakın zamanda yapın. Zira bekleyince iyi olmuyor. Ekmekler bayat olmazsa içini oymakta zorlanırsınız. Bu dolma hamburger ekmekleriyle de olur ama, hazır satılanlarda çok katkı var.