Dana Rosto

Malzemeler;

  • 1 kg dana tranç veya kontrfile
  • yarım fincan sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 8 adet patates
  • 2 buçuk su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • tuz ve biber

Hazırlanışı;

Fırın en yüksek sıcaklığa ayarlanarak ısıtılır. Dana etinin fazla yağlı ve sinirli kısımları temizlenir. Etin hacmine uygun bir fırın tepsisi hazır edilir ve içine sıvı yağ dökülür. Et tuzlanıp biberlendikten sonra tepsiye yerleştirilir ve ete , sıvı yağdan bulanır. Rosto , öz suyunun dışa akmaması için 250 derecede ki fırına verilir ve üzerinin çabuk kızarması sağlanır. 25 dakika sonra üzeri kızarmaya başladığında fırının ısısı 190 dereceye kadar düşürülür. Et 100 - 120 dk arası yavaş yavaş kızarana kadar pişirilir.

Ayrı bir yerde patatesler soyulur yıkanır ve ceviz büyüklüğünde doğranır. Bir tanecereye konur ve üzeri 2 parmak geçecek kadar su ile doldurulur. Biraz tuz eklenerek 25 - 30 dakika kadar pişirilir. Süt ısıtılır. Patates pişer pişmez süzülüp derhal ezilir. Tereyağı ve sıcak süt eklendikten sonra bir kez karıştırılıp servis edilebilir.

Etin pişmesine 10 dk kala soğan ve havuç soyulur ve ufak parçalara ayrılır. Rostonun etrafına dağtılır. Piştikten sonra et tepsiden alınır. Tepsiye salça ve bir su bardağı su eklenip 3-4 dakika kaynatıldıktan sonra süzgeçten geçirilir. Rosto ince ince dilimler halinde kesilir ve servis kabına yerleştirilir. Üzerine sosu dökülür.

Afiyet Olsun :)