Beli Kırık / Kazan Kebabı
Beli kırık/Kazan kebabı, ya da Urfa’nın patlıcan kebabı diye bilinen bu yemek diğer patlıcan yemeklerinden tad olarak pek farklı değil ama görüntüsüyle diğerlerine fark atıyor.
Yemeği yapması bence çok eğlenceli. Patlıcanın içine köfteler yerleştirildikçe akordion şekli almasını çok seviyorum. Aslında bu yemekte patlıcanlar kızartılmıyor. Fakat bu şekilde yapınca daha lezzetli oluyor. Malum bizim yemeklerimiz odun ateşinde pişmediği için, ona yakın bir tadı elde etmek adına bazılarının kızartılarak yapılmasında fayda var. Misafirleriniz için gönül rahatlığıyla yapabileceğiniz nefis bir yemek…
PATLICAN KEBABI
Malzemeler
- 1 kg. Patlıcan
- Köftesi İçin:
- 400 gr. Kıyma
- 1 adet kuru soğan
- Bir tutam maydanoz
- 2 yemek kaşığı galeta unu
- Tuz, karabiber, kimyon ve yenibahar
- Kızartmak için: zeytinyağı
- Sosu için:1 Tatlı kaşığı salça
Kazan kebabı nasıl yapılır?
- Patlıcanları alacalı soyun. Orta kısmını biraz geçecek şekilde, tam koparmadan 1.5 cm. kalınlığında dilimler halinde kesin.
- Patlıcan yemeklerinde mutlaka acı suyu çıksın diye patlıcanı tuzlayıp bekletirim. Fakat Bu yemekte öyle yapmadım.
- Patlıcanları kızgın yağa atıp arkalı önlü kızartın. Çevirirken dikkat edin dilimler kopmasın.
- Diğer tarafta köfte malzemeleriyle köfteyi yoğurun. Küçük yuvarlak köfteler yapıp, kızaran patlıcanın dilimleri arasına yerleştirin. Köftelerin çok özenli olmasına gerek yok.
- Patlıcanları bir tepsiye dizin. Üzerine bir kaşık salçayı, 1.5 su bardağı suyla sulandırıp dökün.
- Aralarına domates ve biber dilimleri koyun. Üzerini aliminyum folyo veya yağlı kağıtla kapatıp 200 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirin.
- Daha sonra üzerini açıp, 15dakika da o şekilde pişirip, üzerinin kızarmasını sağlayın.
- Tepsiden servis tabağına alırken yine dikkatlice alın ki, patlıcanlar bölünmesin.
- Afiyet şifa olsun