Aşure

Malzemeler;

  • 3 Su bardağı aşurelik buğday
  • 1 Su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1,5 su bardağı kuru kayısı
  • yarım su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı kuş üzümü
  • 4 su bardağı toz şeker

Üzerine;

  • Tarçın
  • Badem
  • Fındık
  • Nar

Hazırlanışı;

1 Gece önceden kuru fasulye ve nohut ve buğday ıslatılır. Yapım aşamasında ilk önce; fasulye, nohut ve buğday haşlanır. Daha sonra derin ve geniş bir tencerede su kaynatılır. Önce buğday eklenir ve daha sonra kuru fasulye ve nohut eklenerek pişirilir. En son toz şeker, kuru kayısı, kuru üzüm ve kuş üzümü ilave edilip pişirili. Kıvam aldıktan sonra ocaktan alıp kaselere eklenir ve üzeri süslenir. (Şekeri isteğe göre ilave edilebilir, kıvama göre 1 kaşık nişastayı suda eritip kaynadıktan sonra ilave edilebilir).