Acı Biberin Faydaları
Hem yerken ağzımız yanıyor, hem zevk alıyoruz. Bu nasıl bir lezzettir ben hala anlamış değilim :)
GRİBE KARŞI BİREBİR
Tek bir biber bütün gün ihtiyacınız olan betakarotenin tamamını ve C vitaminin içerir. Vücudun direncini artırır, grip ve soğuk algınlığının belirtilerini azaltmada etkili olur.
DOĞAL AĞRI KESİCİ
Kırmızı bibere acısını veren şey 'capsaicin' adlı bileşiktir. Acı biberi ısırdığınızda ağzı yakan bir ısı hissedersiniz, ama bu acı ters gelse de sinirleri yumuşatabilir. Yenildiğinde capsaicin beyinde endorfin salgılanmasını sağlar, endorfinin ise morfine benzer ağrı kesici etkisi vardır.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR
Yapılan bazı araştırmalar acı biberin trigliseritleri düşürmeye, kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.
KALP KRİZİNDEN KORUR
Acı biber içerdiği C vitamini ve beta-karoten ve antioksidanlarla vücudun kansere ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Acı biber dolaşımı hızlandırır. Bu da kalp krizi ya da felce karşı koruma sağlar.
ÜLSERİ ENGELLER
Kırmızı acı biberin midedeki mikropları özellikle helikobakter piloriyi öldürdüğü ve mide ülseri gelişimini engellediği belirlenmiştir.
ZAYIFLATIR
Acı biber metabozlimayı hızlandırıp, zayıflatabilir.
BRONŞİTİ HAFİFLETİR
Balgam söktürücü işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi hafifletir; solunum zorluklarını giderir.
SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR
Tüm biberler mide asidini arttırarak, sindirim salgılarını çoğaltır. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
KABIZLIĞI İYİ GELİR
İçerdiği lif oranıyla tüm biberler kabızlığa iyi gelir. Bütün bu önemli etkilerinden faydalanmak için her gün biber yenmeli.
FAZLASI HEMOROİDİ AZDIRIR
Acı biber aşırı miktarda tüketildiğinde hemoroidi ya da var olan ülseri azdırabilir. Fakat genel kanının tersine acı yemek mide rahatsızlıklarına veya ülsere neden olmaz veya sağlıklı bir mideye zarar vermez.