EVDE KARAMEL SOS YAPIMI

caramel sauce

 

KARAMEL SOSU

Malzemeler

  • 1 su bardağı şeker
  • 5 yemek kaşığı su
  • 5-6 damla limon suyu
  • 100 gr tereyağı (2 yemek kaşığı kadar)
  • 100 gr. kaymak (sütün üzerinde biriken kaymak) veya aynı miktarda krema
  • 1 tatlı kaşığı vanilya

YAPILIŞI

  • Şeker, limon suyu ve 5 yemek kaşığı suyu orta boy bir tavaya koyup kısık ateşte kaynamaya bırakın. Arada bir tavayı sallayarak karışmasını sağlayın. ( Karamelize olurken kaşıkla karıştırmayın)
  • Şeker kaynadıkça rengi koyulaşmaya başlayacak. Sütlü kahve rengini alınca içine tereyağını koyup eriyene kadar kaşıkla karıştırın.
  • Daha sonra kaymak veya kremayı ekleyip hızla karıştırmaya devam edin. Eriyince ocaktan alın, vanilyayı ekleyip 2 dakika daha çırpmaya devam edin.
  • Eğer içinde kaymak parçaları varsa el blenderından çekebilirsiniz. Blenderdan çekince rengi biraz daha açılıyor.
  • Karameli sıcakken bir kavanoza boşaltın.
  • Soğuyunca kapağını kapatıp buz dolabında saklayın.