Ev yapımı yoğunlaştırılmış süt
Ev yapımı yoğunlaştırılmış süt tarifi için malzemeler;
- 5 su bardağı süt
- 1 su bardağı şeker
- 1 silme çay kaşığı karbonat
Süt Reçeli Nasıl Yapılır?
Süt ve şekeri tencereye koyup kaynamaya bırakın. Derin bir tencere kullanın çünkü karbonat eklenince köpürüp kabarıyor. Kaynamaya başlayınca içine karbonatı ekleyin. Çırpıcıyla karıştırın.
Kaynamaya devam ettikçe sütün rengi değişmeye başlayacak. Reçeli yalnız bırakmayın ki dibi tutmasın.
Orta hararetli ateşte ara sıra karıştırarak 1 saat kadar pişirin. Süre daha da uzayabilir.
Kaşıkla alıp akıttığınızda cıvık muhallebi kıvamında olması lazım. Bekledikçe katılaştığı için çok aşırı koyulaştırmayın.
Pişen süt reçelini kavanoza koyun. Soğuyunca ağzını kapatıp dolaba kaldırın. Dolapta en az 2 ay dayanan bir reçeliniz olacak.
Notlar: 1 lt. süt karamelize olduğunda ancak dörtte biri kalıyor. Bu reçeli ekmeğe sürüp yiyebileceğiniz gibi kurabiye ve keklere, süslemelerde de kullanabilirsiniz.
Bu reçeli farklı kıvamlarda yapabilirsiniz. İstediğiniz zaman biraz sütle kıvamını açabilirsiniz.
İsteğe göre içerisine vanilya ekleyebilirsiniz.
Reçeli yaparken geniş ve derin bir tencere kullanmaya özen gösterin.