Sağlıklı kilo vermek istiyorsanız geç olmadan alkali diyeti deneyebilirsiniz. Tükettiğiniz besinlerin bazıları asidik, bazıları ise alkali özelliğe sahip.
İşte, alkali diyetle sağlıklı zayıflamanın sırları;
Alkali diyetin amacı, sağlıklı bir yaşam standardı sağlamak. Alkali diyetinde sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek hem vücudu alkali yapmak hem de fazladan enerji alımını kısıtlayarak kilo vermek amaçlanıyor.
Ancak alkali diyetle çok hızlı kilo verme hayaline kapılmamak gerekiyor. Aylık verilen kilonun ortalama 2 ila 5 arasında olması sağlıklı kabul ediliyor.
Dondurmadan margarine, kızartmalardan hazır meyve sularına, reçelden pastörize inek sütü ve inek peynirine, soya sosundan enerji içeceklerine, etten alkole kadar pek çok tüketim maddesi asidiktir.
Asidik gıdalar; vücudun bağışıklık sisteminin sarsılmasından yorgunluğa, unutkanlıktan hızlı kilo alımına dek pek çok olumsuz etkiye yol açıyor.
Alkali besinler ise tam tersine sağlıklı bir yaşam tarzı vaat ediyor. Yumurtadan limona, keçi ve koyun sütünden ve bu sütlerden yapılmış peynire dek birçok besin maddesi alkali olma özelliğini taşıyor ve sağlık açısından da oldukça faydalı.
Alkali diyette vücuttaki PH dengesini sağlayarak hep aynı düzeyde tutmak hedefleniyor ve bir sistem halinde uygulandığında verimli sonuçlar alınabiliyor. Çünkü hiçbir besin yenilip içildiği anda kan PH değerini hızlıca değiştirmiyor.
Bu diyet 13,5 kg beden ağırlığı başına 1 litre alkali su ve yüzde 80'i yeşil sebzelerden oluşan bir diyet, haftada 5 gün 15-30 dakika egzersiz ile 12 hafta içerisinde ideal bir vücut yapısına kavuşma hedefi içeriyor.
Akşam yemeklerinde karbonhidratı kaldırın
Alkali beslenme tarzına geçenlerin idrarlarının rengini ve kokusunu takip etmeleri de çok önemli. Meyve suyundan kaçınmalı, evde sebzelerin suyunun sıkarak tüketmelisiniz. Aynı zamanda balık tüketiminin artırılması ve akşam yemeklerinden karbonhidratın çıkarılması da uzmanlar tarafından tavsiye edilenler arasında.
Bu diyetin bir başka püf noktası, alkali su tüketmenin yanı sıra asidik ve alkali besinleri oranlamak. Örneğin bir öğünde 90 gram et tüketiliyorsa 360 gram da sebzeye yer verilmesi gerekiyor.
Alkali diyete örnek bir gün
Kahvaltı: Lor peyniri (doyana kadar) + mevsim yeşillikleri (limon ilaveli) + tuzsuz zeytin + 2 dilim glutensiz ekmek+ Yeşil çay
Öğle: Çorba + Izgara balık + Buharda pişmiş sebzeler + kabuklarıyla haşlanmış patates
Ara öğün: 2 porsiyon meyve + 1 fincan bitki çayı (alkali su ile hazırlanmış) + 10 adet çiğ badem
Akşam: Izgara hindi eti + Çiğ sebzeler (Et miktarının 4 katı kadar) + haşlanmış esmer pirinç pilavı