Frambuazlı Cheesecake
Malzemeler
Tabanı:
*20 cm. çapı civarında kelepçeli kalıp
*3 su bardağı öğütülmüş bisküvi (graham cracker kullandım)
*120 gr. eritilmiş ılık tereyağ (1 stick kullandım)
* Tercihe göre tarçın-ceviz-fındık ilave edebilirsiniz.
Dolgusu:
* 650 gr. tuzsuz krem peynir
*1,5 su bardağı sour cream (yoğurt kıvamında ama daha yağlı ekşi bir krema türü, Tr.’dekiler yoğurt kullanabilirler)
*1 su bardağı tozşeker
*3 yumurta
Sosu:
*2 su bardağı dondurulmuş frambuaz (çilek veya vişnede olabilir)
*1/2 su bardağı frambuaz taneleri (süslemek için)
*1 su bardağı tozşeker
*1 tatlı kaşığı tepeleme buğday nişastası (buğday nişastası daha berrak olmasını sağlıyor)
*1 yemek kaşığı tereyağ.
YAPILIŞI:
Tabanı:
*Eritilip ılınmış tereyağını öğütülmüş bisküviyle karıştırın
*Kelepçeli kalıbın tabanına serin ve elinizle hafifçe bastırarak düzleştirdikten sonra buzdolabında bekletin
Dolgusu:
*Bütün malzemeler oda ısısında olmalı
*Fırını 165C-325F ısıtmaya başlayın
*Krem peyniri çırparak pürüzsüz hale getirin
*Tozşekeri azar azar ekleyerek krema haline getirinceye kadar çırpın
*Yumurtaları her seferinde birer birer ilave ederek iyice yedirdin
*Sour kremi ilave edip karıştırın pürüzsüzleşince çırpmayı bırakın
*Soğumuş taban hamurunun üzerine dökün ve kabarcıkları engellemek için kalıbı hafifçe sarsın
*Kalıbınızın altından yan duvarını kaplayacak şekilde alüminyum folyo ile iyice sarın
*Kalıbınızdan daha büyükçe bir tepsiye su koyarak kalıbı oturtun (oluşacak buhar, peykekinizin yüzeyinin çatlamasını engelliyecektir)
*Fırına verdikten sonra 45 dk. fırnınızın kapağını açmadan pişirin
* Peykekinizin rengi çok hafif sarıya dönecek gibiyken ve sarstığınızda orta kısmı jöle gibi titriyorken fırından çıkartın, soğuyunca kıvamına gelicektir (daha fazla fırında tutarsanız hem çatlar hem kurur)
*Fırından çıktıktan 10 dk. sonra ince keskin bir bıçakla kelepçeli kalıbın kenarlarından peykeki ayırın
*Kelepçeyide çıkartarak servis tabağına alın ve oda ısısında soğumasını bekleyin.
Sosu:
*Bütün malzemeyi küçük bir tencere içinde karıştırın
*Sürekli karıştırarak orta ısılı ateşte kaynama derecesine gelmesini bekleyin kaynadıktan sonra 10dk. pişirip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin.
*Soğumuş peykekinizin üzerini kapladıktan sonra en az 5 saat buzdolabında bekletin
*Servisten yarım saat önce buzdolabından çıkartarak üzerini meyve taneleriyle süsleyin.