Frambuazlı Cheesecake

Malzemeler

Tabanı:

*20 cm. çapı civarında kelepçeli kalıp

*3 su bardağı öğütülmüş bisküvi (graham cracker kullandım)

*120 gr. eritilmiş ılık tereyağ (1 stick kullandım)

* Tercihe göre tarçın-ceviz-fındık ilave edebilirsiniz.

Dolgusu:

* 650 gr. tuzsuz krem peynir

*1,5 su bardağı sour cream (yoğurt kıvamında ama daha yağlı ekşi bir krema türü, Tr.’dekiler yoğurt kullanabilirler)

*1 su bardağı tozşeker

*3 yumurta

Sosu:

*2 su bardağı dondurulmuş frambuaz (çilek veya vişnede olabilir)

*1/2 su bardağı frambuaz taneleri (süslemek için)

*1 su bardağı tozşeker

*1 tatlı kaşığı tepeleme buğday nişastası (buğday nişastası daha berrak olmasını sağlıyor)

*1 yemek kaşığı tereyağ.

YAPILIŞI:

Tabanı:

*Eritilip ılınmış tereyağını öğütülmüş bisküviyle karıştırın

*Kelepçeli kalıbın tabanına serin ve elinizle hafifçe bastırarak düzleştirdikten sonra buzdolabında bekletin

Dolgusu:

*Bütün malzemeler oda ısısında olmalı

*Fırını 165C-325F ısıtmaya başlayın

*Krem peyniri çırparak pürüzsüz hale getirin

*Tozşekeri azar azar ekleyerek krema haline getirinceye kadar çırpın

*Yumurtaları her seferinde birer birer ilave ederek iyice yedirdin

*Sour kremi ilave edip karıştırın pürüzsüzleşince çırpmayı bırakın

*Soğumuş taban hamurunun üzerine dökün ve kabarcıkları engellemek için kalıbı hafifçe sarsın

*Kalıbınızın altından yan duvarını kaplayacak şekilde alüminyum folyo ile iyice sarın

*Kalıbınızdan daha büyükçe bir tepsiye su koyarak kalıbı oturtun  (oluşacak buhar, peykekinizin yüzeyinin çatlamasını engelliyecektir)

*Fırına verdikten sonra 45 dk. fırnınızın kapağını açmadan pişirin

* Peykekinizin rengi çok hafif sarıya dönecek gibiyken ve sarstığınızda orta kısmı jöle gibi titriyorken fırından çıkartın, soğuyunca kıvamına gelicektir (daha fazla fırında tutarsanız hem çatlar hem kurur)

*Fırından çıktıktan 10 dk. sonra ince keskin bir bıçakla kelepçeli kalıbın kenarlarından peykeki ayırın

*Kelepçeyide çıkartarak servis tabağına alın ve oda ısısında soğumasını bekleyin.

Sosu:

*Bütün malzemeyi küçük bir tencere içinde karıştırın

*Sürekli karıştırarak orta ısılı ateşte kaynama derecesine gelmesini bekleyin kaynadıktan sonra 10dk. pişirip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin.

*Soğumuş peykekinizin üzerini kapladıktan sonra en az 5 saat buzdolabında bekletin

*Servisten yarım saat önce buzdolabından çıkartarak üzerini meyve taneleriyle süsleyin.