Zerdeçal ile sağlıklı yaşam
Zerdeçal tıbbi ihtiyaçlar için kullanılan belki de en eski baharatlardan bir tanesi. Asya mutfağında yaygın olarak kullanılırken, Hindistan'da yemeklerde kullanılmanın yanı sıra tedavi edici özellikleri tıbbi alanda da kullanılır. Peki zerdeçal neden bu kadar değerli? İşte nedenleri...
Zerdeçal kökeni Himalaya dağlarına uzanan açık sarı renkte ve zencefil ailesine ait olan bir kök bitkidir. Tıbbi özellikleri ve besin değeri nedeniyle sağlık açısından gerçekten çok değerli. Anti bakteriyal, anti virütik, enfeksiyon önleyici ve antioksidan özellikleri olan zerdeçal birçok formda kullanılabilirken, öğütülerek elde edilen toz; değerli bir baharat olarak biliniyor.
Eklem iltihabı, diyabet, mide sorunları, yaralar, kesikler ve ağrılar gibi pek çok durumda zerdeçal uygulaması iyi gelebilir. Bunun nedeni ise, insanların bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve böylelikle sağlık sorunlarına yönelik direnci artırmasıdır.
Kanser önleyici etkisi:
Kanserin tehlikeli bir hastalık olduğuna herkes hemfikir. Ancak, kanseri engelleyecek şeyin mutfağımızda olduğunu pek azımız biliriz. Zerdeçalın etken maddelerinden olan kurkumin, sadece kanser hücrelerini yok etmekle kalmaz, aynı zamanda bu hücrelerin oluşmasını ve büyümesini de önler. Kurkumin mide, akciğer, kolon, prostat, deri, meme ve karaciğer kanserlerinde etkili olduğu belirtilir. Yiyeceklerinize kurkumini ekleyerek kansere karşı vücudunuzu güçlendirebilirsiniz.
Akciğer sağlığı:
Zerdeçal akciğer sağlığı için de önemli bitkilerden birisi. Farklı enzimler üreterek, kandaki toksik maddelerin yok olmasını sağlar. Zerdeçal kullanımı, akciğerlerde hasar görmüş hücreleri onarır; siroz, hepatit ve sarılık gibi sorunlarla mücadelede yardımcı olur.
Alzheimer ile mücadele:
Zerdeçalın alzheimerın tedavisinde de etkili olduğu kanıtlanmış durumda. Çünkü zerdeçal beyindeki aterosklerotik plak oluşumunu engeller ve oksijen akışını artırır. Nöronların bozulmasını, hafıza kaybını ve yangıyı engeller.
Kalp sağlığı:
Zerdeçalın sağlık açısından yardımcı olduğu bir başka konu da kalp sağlığı. Özellikle damar tıkanıklığında, damarın çeperlerini temizlemesi, şişliklerin önlenmesinde büyük faydası olduğu biliniyor. Kalp krizi ve inme risklerini azaltır. Çünkü plak oluşumunu engeller ve kötü kolesterolü düşürür.
Eklem hastalıkları:
Eklem hastalıkları ya da kireçlenme, eklemlerdeki şişmelerden kaynaklanır. Zerdeçal bu rahatsızlığı tam olarak tedavi edemese de, şişkinlik önleme özelliği kesinlikle eklemlerdeki rahatsızlıklar için iyi gelecektir.
Kötü kolesterolü önleme:
İyi kolesterol kalp sağlığı için önemli bir faktördür. Ancak kötü kolesterolün artışı kalp krizi, damar tıkanıklığı ya da inme gibi çeşitli sorunlara neden olabilir. Kolesterol düzeyinin kontrol edilmesi amacıyla kullanılan ilaçların yanısıra zerdeçalı diyetinize eklediğinizde kötü kolesterol oranının düşürülmesine büyük katkı sağlayacaksınız.
Diyabet tedavisi:
Diyabet son yılların çok duyulan rahatsızlıklarından birisi. Ancak zerdeçalı diyete eklemek şeker ve insülin düzeyini ayarlayacağından tedaviye büyük katkı sağlayacaktır. Düzenli kullanımı diyabetin diğer sonuçlarının önlenmesine de etki eder. Ancak diyabet ilaçları kullanan kişilerin zerdeçalı düzenli kullanmadan önce, mutlaka doktoruna danışmaları gerekir.
Yüksek tansiyon ile mücadele:
Yüksek tansiyondan yakınıyorsanız, doğal yollarla tansiyonu düşürme özelliği nedeniyle zerdeçalı diyetinize ekleyebilirsiniz. Zerdeçal kalpteki kan akışını da kolaylaştırır.
Depresyonu azaltıcı etki:
Zerdeçalda var olan antioksidan özelliklerinin depresyon üzerinde etkili olduğu ortaya çıkmış durumda. Araştırmalar, anti depresyon ilaçlarıyla birlikte kullanıldığında zerdeçalın tedavi etkisini artırdığını net bir şekilde ortaya koymuş durumda.
Zerdeçalın sağlık açısından faydaları tabii ki bunlarla sınırlı değil. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, yaraların tedavi edilmesi, ishalin önlenmesi, baş ağrılarının yok edilmesi ve konjiktivit tedavisi için de zerdeçalın büyük katkı sağladığını söylemek gerek.