Hangi çay neye iyi geliyor?

Bitkisel çaylar, son yıllarda insanların takviye olarak kullandıkları bir moda haline geldi. Gıda takviyesi olarak kullanılan bitki çayları bunun yanında birçok sorunun tedavisine de iyi geliyor.

hangi-cay-neye-iyi-gelir

Karın ağrısı çekiyorsanız, yorgunsanız ya da stresli bir gün geçirdiyseniz sakinleşmek için kullanılabilecek en iyi doğal ürün büyük olasılıkla bir bitki çayı olacaktır. Siyah, yeşil, beyaz ve bitkisel çayların hepsinin ayrı ayrı faydaları var. Ancak bitki çaylarının tedavi özelliklerinin hepsinden fazla olduğunu belirtmek lazım.

Ekinezya:

Ekinezya aynı zamanda mor huni çiçeği olarak da bilinir. 1800'lerden beri Batı'da günlük hayatta ve tıbbi gerekçelerle kullanılıyor. Kızılderililer özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için ekinezyayı kullanıyorlardı. Antibiyotiklerin aksine, ekinezya doğrudan bakterileri saldırmak yerine, bağışıklık sistemi hücrelerini güçlendiriyor ve bu hücrelerin bakterilerle, virüslerle ve kanser hücreleri gibi anormal hücrelerle mücadele etmesini sağlıyor.

Ekinezya günlük destek ürünü olarak hastalıkların yoğun olduğu dönemde bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılabileceği gibi, günde iki ya da üç kez çay olarak da tüketilebilir. Ancak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için 8 haftadan fazla günlük olarak kullanılması tavsiye edilmiyor.

Papatya çiçekleri:

Özellikle sarı papatyalar, elma aromalı çaylar için kullanılır ve sağlık açısından önemli katkıları vardır. Papatya iltihap, dolaşım bozuklukları, yorgunluk, uykusuzluk, endişe, adet ağrıları ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir. Üstelik çay olarak tüketildiğinde tüm bu sorunlarla mücadelede inanılmaz katkı sağlayacaktır.

Papatya ayrıca banyoda ya da losyon olarak kullanıldığında cilt kızarıklıkları, egzema, hafif deri yanıkları ve güneş yanıklarına da iyi gelir. Ayrıca sabahları göz kapaklarınıza soğuk papatya çayı poşeti ile masaj yaptığınızda gözaltı şişliklerini ve göz çevresindeki halkalara iyi gelecektir. Papatya çayının buharını solumak da soğuk algınlığı ya da astımın tedavisinde yardımcı olacaktır.

Ancak doz ve süre konusunda bir uzman ile görüşmekte fayda var.

Hatmi çiçeği: Hatmi çiçeği çayını limon ile tüketmek, düşük tansiyona iyi gelecektir. Üstelik hatmi çiçeği çayının düşük tansiyon ilaçları kadar güçlü olduğu da öne sürülüyor. Hatmi çiçeğinin kolestrola iyi geldiği de belirtiliyor. Üstelik bahçeniz var hatmi çiçeğini orada da yetiştirebilirsiniz. Çok daha ucuz ve çok daha lezzetli olacaktır. Hatmi çiçeği aralıksız olarak en fazla dört hafta kullanılmalı. Bundan daha uzun süre kullanma isteğindeyseniz, mutlaka bir uzmana danışmanız gerekli.

Nane yaprakları: Mentollü nane yaprakları mide bulantısı, mide şişkinliği, ağrı ve düşük enerji için birebirdir. Ayrıca vücuttaki sıkışıklığı düşüreceği gibi, terlemeyi de sağlayacaktır. Mentol iki şekilde tüketilebilir. Ayrıca nane az miktarda bal ile birleştirildiğinde mide sorunları için de birebir olacaktır.

Reyhan: Reyhan çayı özellikle stres kaynaklı sorunlar için birebir gelecektir. Reyhan çayı, panik ataklar, endişe, bitkinlik, kan şekeri ve hormon düzenleyici olarak kullanılabilir. Rahatlatıcı ve sıcaklık verici bir lezzeti olan reyhan çayı ile papatya çayı gün içinde değişimli olarak kullanıldığında zorlu bir günün üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

Zencefil kökü: Mide sorunlarını ortadan kaldırmada nane ve papatya ile birlikte inanılmaz yardımcıdır. İnce ince doğrandığında ve çay olarak demlendiğinde mide bulantısı, kalp sancısı, adet ağrıları, iştah kaybı, sindirim sorunları, boğaz ağrısı, soğuk algınlığına iyi gelebilir, dolaşım sistemini düzenler. Ancak bir günde birkaç fincandan fazla zencefil çayı içmemeye özen gösterin. Fazla tüketildiğinde vücutta tahrişe neden olabilir. Zencefil çayı ve bal, karın ve boğaz ağrısına çok iyi gelir.

Tarçın çubuğu: Özellikle kış aylarında harika bir çaydır. Mide sorunlarına, boşaltım sistemi enfeksiyonlarına, soğuk algınlığı ve nezleye ve özellikle de dolaşım sorunlarına birebir iyi gelir. Bir başka özelliği de ağrı kesici olmasıdır. Mantarlara karşı da etkilidir. Tarçın çubuğu ve zencefil kökü birlikte kullanıldığında, dolaşımı rahatlatır ve şişkinlikleri ortadan kaldırır.

Melisa çayı: Melisa hem yetiştirmesi kolay hem de içimi kolay bir bitkidir. Uzun yıllardır anksiyete ve konsantrasyon bozukluğu tedavisi ile tiroid hormonlarının düzenlenmesine yardımcı olarak kullanılır. Anti-virüs özelliği vardır. Yağ olarak vücuda sürüldüğünde kasları rahatlatır ve uyandırıcı etkisi vardır.

Karnıyarık otu kabuğu: Genellikle kilo vermek isteyenlerin kullanabileceği bir bitkidir. Ayrıca, lifli bir yapıya sahip bu bitki, bağırsak sağlığına ilişkin sorunların giderilmesinde işe yarar. Ancak dikkatli kullanılması gereken bir bitkidir. Lifli özelliği nedeniyle özellikle B12 vitaminlerini emer. Bu nedenle, vitamin takviyesi kullanıyorsanız, bunları almadan iki saat öne karnıyarık otu kabuğu çayı içmeyi bırakmalısınız.

Dünyamızda çok etkili, her derde dava bitkiler yetişiyor. Bunlar doğayı güzelleştirdikleri gibi, onlardan oluşan çayların günde bir ya da iki fincan içilmesiyle sizin sağlığınıza ve fiziksel iyiliğinize de katkı sağlayacaklardır.