Diş eti iltihabına doğal çözümler

Dişleriniz üzerinde tartar oluşmaya başladı mı? Fırçalarken diş etleriniz kanıyor mu? Peki, yemek yerken kötü koku ya da ağrı fark ediyor musunuz? Eğer bu sorulardan en az bir tanesine vereceğiniz yanıt "evet" ise, o zaman büyük olasılıkla diş eti iltihabı sorunu yaşıyorsunuz.

disiltihabi

Diş eti iltihabının diğer bazı belirtileri ise diş etlerindeki çöküklük, kırmızılık ve dişler ile diş etleri arasında açıklıktır. Eğer belirtilere dikkat etmez ve önlem almazsanız, periyodontit denilen diş eti hastalığına yakalanabilirsiniz. Yani diş etleriniz, dişlerinizden ayrılmaya başlar. Bu sonunda dişlerinizin kendiliğinden düşmesine neden olacaktır. Diş eti iltihabının nedenleri arasında ağız kuruluğu, belirli ilaçların yoğun kullanımı, aşırı sigara tüketimi, kötü beslenme, kırık dolgular, yamuk dişler ya da diyabet bulunur. Ancak durum bu aşamaya gelmeden önce, evde hazırlayıp kullanacağınız doğal yöntemlerle diş eti iltihaplarını önlemek mümkün.

1- Deniz tuzu: Bir bardak suya yarım bardak deniz suyu karıştırın ve bu solüsyonla ağzınızı çalkalayın. Bu işlem özellikle yemeklerden sonra olmak üzere günde birkaç kez tekrarlanmalı. Tabii ki solüsyonu yutmayın. Bu gerçekten diş eti iltihabının tedavisinde etkili olacaktır.

2- Çay poşeti ile kompres yapın: Çayınızı poşet çay ile hazırlıyorsanız, bunu ikinci kez kullanabilirsiniz. Kullanılmış çay poşetlerini diş etlerinizin üzerine 15-20 dakika yerleştirin. Bu gerçekten diş eti iltihabının tedavisi için etkili bir yöntemdir.

3- Bal kullanın: Sabah dişlerinizi fırçaladıktan sonra iltihaplanmış diş eti bölgelerini bal ile ovun. Bu kısa süre içinde diş eti iltihabını evinizde tedavi etmenizi sağlayacaktır. Üstelik klinik olarak işe yaradığı tespit edilmiş bir yöntemdir.

4- Yaban mersini suyu: Her gün en az 4 bardak yaban mersini suyu tüketin. Yaban mersini suyu, tartarı oluşturan bakterilerin yok edilmesini sağlar. Yaban mersini suyu aynı zamanda ağız temizleyici özelliğe de sahiptir.

5- Tuz ve limon macunu: Bir limonun suyu ile yarım çay kaşığı tuzu karıştırarak macun haline getirin. Bu macunu diş etleri ve dişlerinize uygulayın. Birkaç dakika sonra yıkayın. Limondaki C vitamini dişlerdeki tartarın parçalanmasına yardımcı olur, malik asit ise lekeleri çıkartır.

6- Karbonat: Ilık su ile karbonatı karıştırarak oluşturacağınız macunu mutlaka kullanın. Bu macun tartarın sökülmesine yardımcı olacağı gibi, diş eti iltihabına karşı doğal bir diş macunu görevi görecektir.

7- Hindistan cevizi ve susam yağı: Hindistan cevizi ve susam yağını karıştırarak dişlerinize ve diş etlerinize masaj yapın. Bu karışım, dişlerinizi fırçalarken, diş etlerindeki kanamayı azaltacaktır. Bir diğer seçenek ise, bu karışımla ağzınızı çalkalamak olacaktır. Çalkalayın ve tükürün. Ardından ağzınızı sıcağa yakın bir suyla yıkayın. Bu bir ay boyunca dişlerinizi fırçalamadan önce yapılmalıdır. Bu karışım, diş etlerindeki kanama sonucu oluşan ağrı ve hassaslığı ortadan kaldıracaktır.

8- Karanfil yağı: Diş etlerinizdeki şişme ve kanamayı engellemek için karanfil yağı ile masaj yapın. Aynı zamanda bir hafta boyunca, diş eti iltihabının neden olduğu ağrıyı ortadan kaldırmak için günde 2 ya da 3 karanfil çiğneyin. Ayrıca, sıcak suya birkaç damla karanfil yağı damlatın ve ağzınızı bununla çalkalayın. Bu gargara diş etlerinizdeki ağrı ve şişkinliği giderecektir.

9- Hardal yağı ve tuz: İki yemek kaşığı hardal yağı ile yarım yemek kaşığı tuzu karıştırın ve dairesel hareketlerle diş etlerinize masaj yapın. Bir süre diş etlerinizin üzerinde karışımın kalmasını bekleyin ve ardından ılık suyla çalkalayın. Bu karışım, şişkinliği önleyecek ve diş etlerinizi güçlendirecektir.

10- Kırmızı biber tozu: Günlük kullandığınız diş macununa bir miktar kırmızı biber tozu karıştırın ve günde iki kez dişlerinizi fırçalayın. Kırmızı biberdeki mikrop temizleyici özellikler ağızdaki mikro organizmaların yok edecek ve diş eti hastalığı oluşmasına neden olacak ortamı ortadan kaldıracaktır.

11- Oksijenli su: Yarım bardak su ile yarım bardak oksijenli suyu karıştırın. Ağzınızı bu sıvı ile çalkalayın ancak kesinlikle yutmayın. Bu yöntem doğal bir temizleyici işlevi görecek ve dişlerdeki tartarı yok edecektir.

12- Şap: Bir bardak suda bir miktar şapı eritin. Bu solüsyonla günde en az 3 kez ağzınızı çalkalayın. Ağızdaki bakteriler yok olacak ve tartar kontrol altına alınacaktır.

13- Limon suyu: Ilık bir bardak suya bir limon suyunu sıkın ve bunu ağzınızı çalkalamak için kullanın. Buna alternatif olarak günlük öğünlerinize limon suyu ekleyebilirsiniz.

14- Zerdeçal: 50 gram zerdeçal, 2 yemek kaşığı şap tozu, 100 gr. nim ağacı tozu ve 1 yemek kaşığı tuzu karıştırın. Bu tozu diş etlerinizi ve dişlerinizi ovmak için kullanın. Karışıma biraz su ekleyerek macun haline de getirebilirsiniz. Aynı şekilde macunla diş etlerinizi ve dişlerinizi ovun ve bir süre bekledikten sonra ağzınızı çalkalayın. Zerdeçal ve nim ağacının anti bakteriyel özellikleri ile diş eti iltihaplarını ve mikropları yok edecektir.

15- Yoğurt: Yoğurt gibi probiyotik özellikler taşıyan gıdalar sağlıklı diş etleri için bire bir olarak nitelendirilir. Günde mümkün olduğunca sade yoğurt tüketin. Aynı zamanda küçük miktarda yoğurdu diş etlerinize uygulayabilirsiniz.

16- Elma sirkesi: Bir bardak su ile bir yemek kaşığı elma sirkesini karıştırın ve bu solüsyonu ağzınızı çalkalamak için kullanın. Ancak seyreltilmemiş elma sirkesi kullanmamaya özen gösterin. Aksi taktirde diş mineleri zarar görebilir.

17- Çilek: Çileğin asidik özelliği dişlerdeki tartar oluşumunu engeller. Birkaç çileği limon suyu ile karıştırın. Diş fırçası kullanarak bu karışımı diş etlerinize uygulayın. Birkaç dakika sonra karışımı çalkalayın.

18- Sarımsak: Sarımsağın anti-mantar ve antibiyotik özellikleri, diş etlerindeki iltihaplanmayı önleyecektir. Diş eti iltihabı yaşanan bölgelere birkaç dakika ezilmiş sarımsak koymak büyük bir önlem olacaktır.