Bitki çayı nasıl hazırlanır?
Sağlıklı bir hayat için büyük katkı yapan bitki çaylarını satın almak yerine evde yapmaya ne dersiniz? Böylelikle hem çok daha taze bitki çayları hazırlayabilir hem de akşamlarınızı sakin ve sıcak şekilde geçirebilirsiniz.
Bitki çayları aslında çok çeşitli şekilllerde hazırlanabilir. Taze ya da kurutulmuş olarak çok sayıda bitkiyi karıştırabilir ve her seferinde farklı bir lezzet elde edebilirsiniz. Bahçenizde, balkonunuzda ya da mutfağınızda yetiştirdiğiniz bitkileri küçük poşetlere koyabilir, konuklarınıza da ikram edebilirsiniz. Soğuk bir günde bitki çayı içmenin tadı pek çok şeye değişilmeyeceği gibi, çok farklı yararları olduğu da artık kanıtlanmış durumda.
Bitki çayları sinir istemini sakinleştirir, mide ve sindirim sorunlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur, antioksidan özellikleri vardır, soğuk algınlıklarından korur, vücudu temizler ve stres gidericidir.
Tüm bunların yanında bitki çaylarını evinizde hazırlamak aslında çok kolay. Birçok malzemeyi evinizde yetiştirebilir, birçoğunu da marketlerde bulabilirsiniz. Peki bu nasıl yapılacak?
1. Adım - Ana bitkinizi seçin: Bitki çayınızı evde hazırlamak için önce temel bitkinizin ne olacağına karar vermelisiniz. Ağız tadınıza göre bu bitkileri seçebileceğiniz gibi temel bitkiler olarak nane, zencefil ve Paragua çayı kullanabilirsiniz.
2. Adım - Lezzet ve sağlık için eklemeler yapın: Bal, meyan kökü ve şeker otu bitki çaylarınıza tat ve lezzet verecektir. Hatta şeker otunun, mutfakta kullanılan şekerden 400 kat daha tatlı olduğu bilinir. Üstelik kan şekerini dengeler ve diyabete yardımı olur. Bitki çayınıza lezzet kattıktan sonra sıra sağlık katmaya geldi. Limon ve portakal kabukları bitki çayını C vitamini açısından zenginleştirecektir.
Papatya çiçeği de en az limon ve portakal kadar C vitamini kaynağıdır. Okaliptus sakinleştirici etki verirken, Gingko (Japon eriği) kan dolaşımını kolaylaştırır. Gingseng kökü ise vücudu güçlendirir ve günlük strese karşı dayanıklılığı artırır.
3. Adım - Sıra çayı demlemekte: En basit adım bu. Damak zevkinize ve ihtiyacınıza göre karıştırdığınız bitkilerin içinde bulunduğu demliğe sıcak su koyun. Demliğin üstünü 10 dakika boyunca kapatın. Ardından süzün ve servis edin. Hepsi bu...