Alerji için bitkisel çözümler
Yaz aylarına doğru ilerlerken alerji vakalarının hızla artması beklenir. Alerji için çok sayıda ilaç ve reçete var tabii ki. Ancak bitki çayının da alerjiye iyi geldiğini de unutmamak gerek. Peki hangi bitki çayları, nasıl kullanılmalı?
Bitki çayları, yangı ve şişmeyi önleyici özellikleriyle doğal antihistaminikler arasındadır. Bu nedenle bağışıklık sisteminin alerjilere karşı güçlendirilmesine büyük katkı sağlar.
Kaşınan ve ağrıyan gözler, akan burun ve gözler, şişmiş bir boğaz, sinüzit ağrısı ve sürekli hapşırma alerjinin belirtileri olabilir. Hele bir de hayvan ile bir araya geldiğinizde bu belirtiler ortaya çıkıyorsa, alerji olduğunu söylemek hiç de zor değil.
İyi hazırlanmış bir bitkisel çay, vücudunuzdaki su oranını koruyacak, gerekli bazı elementler hatta antioksidanları kazandıracaktır.
Peki alerji için hangi bitki çayları daha etkili?
Zencefil: En iyi doğal antihistaminiklerden biridir. Zencefilin ayrıca şişkinliklere ve yangılara karşı etkili olma özellikleri de var. Tüm bu özellikler zencefili saman nezlesi ve şişmiş sinüzitler için harika bir takviye yapar. Zencefil'in bir diğer özelliği de mide bulantılarına iyi gelmesidir.
Melis otu: Melis otu, adından da anlaşılacağı gibi turunçgil aromasına sahip, sakinleştirici bir bitkidir. Nefes alma sorunları yaratan her türlü alerji için iyi bir alternatif oluşturur. Bunun yanında baş ağrıları, düşük tansiyon ve mide sorunları için de birebirdir.
Isırgan otu: Bu bitki saman nezlesi için harika bir takviyedir. Aynı zamanda burun akıntısı, hapşırık, kaşınan ve akan gözlere neden olan her türlü alerji için de birebir bir takviyedir.
Nane: Alerjik nezlenin neden olduğu sinüzit ve burun şişmelerine birebir gelir. Buna ek olarak, nanenin şişkinlik alıcı ve anti bakteriyal özellikleri, sıkça burun temizlenmesi nedeniyle zarar gören kılcal damarların enfekte olmasını da önler. Bu nedenlerle nane, ısırgan otu ile birlikte de kullanılır.
Kırmızı çalı (Rooibos): Güney Afrika kökenli olan bu bitki kafeinsizdir ve doğal bir tatlılığı vardır. Bu özelliği ile bitki çayı olarak rahatlıkla kullanılabilir. Alerjiler çayı olarak da bilinir. Vücudun histamin üretimini artırır. Bunu yapan ise bitkide bulunan biyoflavinoid kersetindir. Kırmızı çalı bitkisinin soğutulmuş çayını, böcek ısırıkları ve kaşınan cilde de sürebilirsiniz.
Paraguay çayı: Çobanpüskülügillerden olan bu bitki Güney Amerika kökenlidir ve kafein içerir. Bu nedenle yatmadan önce içmek iyi bir fikir olmayabilir. Ancak etkilil bir alerji çayı olan Paraguay çayı, vücudun bağışıklık sistemini alerjenlere karşı güçlendirir ve şişkinliği azaltır. Ayrıca sinüzitlerin şişkinliği ve soğuk algınlığı etkilerinin giderilmesi için de birebirdir. Çünkü solunum kanallarının açık tutulmasına yardımcı olur.
Bu bitkiler, alerjiye karşı tek tek kullanılabileceği gibi, birbirleriyle eşleştirilerek de kullanılabilirler.
Uykusuzluğa iyi gelen bitki çayları için tıklayın