Baş ağrısı için bitki çayları
Günlük koşuşturma içerisinde vücuda yansıyan ilk tepki genellikle baş ağrısı oluyor. Bu ağrı hayatın yoğunluğu ile baş etmeyi biraz daha zorlaştırıyor. Baş ağrıları için kullanılan çeşitli ilaçlar elbette mevcut. Ancak ağrı türü ve şiddetine göre ilaç kullanmak yerine bitki çaylarından da yararlanabilirsiniz.
Baş ağrıları için bitki çayı kullanmaya başlamadan önce ağrı türünüzü mutlaka tespit etmelisiniz. Çünkü ağrı tipine göre kullanabileceğiniz bitki çayları değişiklik gösteriyor. Örneğin migren ağrıları, strese bağlı ağrılar, hormonal ağrılar, yiyeceklerin tetiklediği ağrılar gibi liste uzayıp gidiyor. Farklı baş ağrısı türleri ile mücadele işe yarayabilecek bitkileri sıralamak mümkün...
Yenibahar: Bu baharat ağrı kesici olarak bilinir. Bu da sinirler üzerinde etkili olmasına ve başağrısı ile sinüzit ağrısı gibi ağrıları rahatlatmasını sağlıyor. Yenibaharın faydaları bununla da bitmiyor. Bu baharat sakinleştirici etkisiyle vücuda ve zihne de iyi geliyor.
Hodan: Hodan sakinleştirici etkileriyle öne çıkan bir bitkidir ve vücudun stres ve sinirsel gerginliği ile başa çıkılmasını kolaylaştırır. Hodan özellikle gerginliğin neden olduğu baş ağrılarına iyi gelecektir.
Kedi nanesi: Bu bitki harika bir sakinleştiricidir ve vücudun gevşemesine, stresin giderilmesine yardımcı olur. Kedi nanesi çocuklar için daha güvenlidir. Baş ağrılarının giderilmesine yardımcı olduğu kadar, migren ağrısına dahi iyi gelir. Ancak migren ağrısını gidermek için kedi nanesini yüksek oranda tüketmelisiniz.
Papatya: Papatya mükemmel bir sakinleştiricidir. Strese, asabiyete ve endişeye iyi gelir. Papatyanın çocuklar için dahi güvenli olduğunu belirtmek gerekli. Papatyanın iltihap giderici özelliği, belirli baş ağrılarına karşı da iyi gelmesini sağlar.
Krizantem: Krizantem baş ağrıları ve migren ağrılarına iyi gelmesiyle ünlüdür. Aynı zamanda sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkisi vardır. Ancak asıl önemli olan, migren ağrılarının şiddetini düşürmede önemli görev görmesidir. Eğer sık sık migren ağrısı ya da şiddetli baş ağrısı çekiyorsanız, önleyici olarak krizantem kullanmak gerçekten iyi gelecektir. Her gün kullanın, hatta yapraklarını salatada, ekmek arasında, çayla birlikte çiğ olarak tüketebilirsiniz. Günlük olarak krizantem tüketirseniz, daha az migren ağrısı çekeceksiniz.
Yaban turbu: Bu kök bitki, burun ve sinüzit doluluğuna iyi gelecektir. Bu nedenle sinüzit nedeniyle baş ağrısı çekenlerin yaban turbu kullanması baş ağrısını hafifletecektir. Çiğ yaprakların ağrı kesici olduğu bilinir ve eğer yaprağı alnınıza bastırırsanız baş ağrısının neden olduğu acının giderilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak sinüzit ağrısına, yaban turbundan yapılan bir sosu ya da meyve suyunu içerseniz sinüzit sorununun ortadan kalktığını göreceksiniz. Ayrıca yaban turbu doğrarken ortaya çıkan aromayı koklamanın da tıkanmış sinüsleri açtığını fark edeceksiniz.
Lavanta: Lavantanın kokusu sakinleşmeyi yardımcı olur. Endişeyi ortadan kaldırır ve sakinliği artırır. Bu da lavantayı, stres kaynaklığı başa ğrılarının giderilmesinde öne çıkarır. Lavanta yağı ile alına yapılan hafif bir masajın ağrının yok olmasına yardımcı olduğu da bilinmektedir.
Melisotu: Melisotu gerginlik ve endişe nedeniyle ortaya çıkan baş ağrıları için iyi gelen bir bitkidir. Sakinleştirici ve gevşetici bir his yaratır ve orta derecede bir sakinleştiricidir. Baş ağrınızın artmasını önlemek için uyumanız gerekiyorsa, melisotu size rahat bir uyku verecektir.
Limonotu: Limonotu da, melisotu gibi sakinleştirme özelliği olan bir bitkidir. Özelikle gergin sinirlerin ve endişeli ruh halinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Güçlü bir C vitamini kaynağı olan limonotu şiddetli baş ağrıları için birebir iyi gelecektir.
Fırıldak çiçeği: Fırıldak çiçeği mükemmel bir yatıştırıcıdır. Bu özelliğiyle sinir bozukluğu ve anksiyeteye iyi gelir. Sakinleştirici etkisi nedeniyle orta güçte bir ağrı giderici olarak da kullanılabilir.
Biberiye: Bu bitki sinirleri sakinleştirdiği gibi dolaşımı da düzenler. Bu nedenle lokal baş ağrıları gibi ağrılarda kullanılabilecek iyi bir bitki olarak görülür. Biberiye çayı ile birlikte ayaklarınızı sıcak su dolu bir kaba koyduğunuzda, kan dolaşımı hemen ayaklarınıza yoğunlaşacak ve baş ağrısı azalacaktır.
Adaçayı: Hemen her şeye iyi gelen bu bitki, bazı baş ağrısı çeşitleri için de birebirdir. Ağır yiyeceklerin neden olduğu baş ağrıları ile lokal baş ağrıları için adaçayı çok iyi bir rahatlatıcıdır. Çünkü hem kan dolaşımını hızlandırır, hem de sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca menopozun neden olduğu hormonal kaynaklı baş ağrıları için de adaçayı rahatlıkla kullanılabilir. Daha yüksek dozlarda kullanılması halinde endişe ve sinir bozukluğu ile ilintili baş ağrılarına da iyi gelir.
Skullcap çiçeği (Şapka çiçeği): Bu bitki sinir rahatlatıcı ve teskin edici bir etkiyi sahiptir. Endişe, stres ve gerilim nedeniyle ortaya çıkan baş ağrıları için harika bir takviyedir. Aynı zamanda orta güçte bir sakinleştirici olarak da kullanılabilir.
Kediotu: Kediotu güçlü bir sakinleştirici olmasının yanı sıra güçlü bir ağrı kesicidir. Sinir sisteminin rahatlamasına yardımcı olur ve aynı zamanda stres için harika bir takviyedir. Baş ağrılarına karşı hazırlanan bitki çaylarına mutlaka eklenmeli. Hatta kimilerine göre, basit ağrı kesici ilaçlardan daha etkilidir. Aynı zamanda baş ağrısının geçmesi için uyumayı da kolaylaştırır.
Mine çiçeği: Bu bitkinin sinir sistemini onarıcı bir etkisi vardır. Stres ve gerilim nedeniyle yaşanan baş ağrıları için birebirdir. Her türlü ağrıyı giderici özelliği olduğu da bilinmeli.
Hangi çay neye iyi geliyor öğrenmek için tıklayın