Soğuk algınlığına ev çareleri

Havalar bir soğuyor, bir ısınıyor. Hal böyle olunca soğuk algınlığı da bir gidiyor, bir geliyor. Peki kışın baş belası olan soğuk algınlığıyla başa çıkmak için neler işe yarıyor, neler yaramıyor?

soguk-alginligi

Sürekli burun çekmek, hapşırmak ve öksürmek... Kış aylarında sık sık yakalanılan soğuk algınlığı ile baş etmek bazen zor olabilir. Soğuk algınlığı için işe yarayabilecek önlemleri almak zaman ve para kaybının önüne geçebilir.

Bal:

Gerçekten işe yarıyor. Ballı çay ya da bal ile karıştırılmış ılık limon suyu özellikle çocukların öksürüğü için bir hayli işe yarayabilir. Bu karışımlar yetişkinlerin ağrıyan boğazına da iyi gelecektir. Mayo Clinic tarafından yapılan bir araştırmada, üst solunum yolu rahatsızlığı yaşayan 2 yaş ve üstü çocuklara gece yatmadan önce verilen 2 çay kaşığı bal, sabaha kadar öksürüğü dikkat çekici şekilde azaltıyor ve rahat bir uyku sağlıyor. Aynı araştırmada balın, çok bilinen bir öksürük şurubu kadar etkili olduğu da tespit edildi.

balin-faydalari

Hemen hemen her türlü bal ağrıyan bir boğaza iyi gelecektir. Çocuklarınıza yatmadan önce bir kaşık dolusu verebilirsiniz. Ancak, alerjik olabileceği riskini düşünerek, 1 yaşından küçük çocuklara asla bal vermeyin.

C vitamini:

c-vitamini

C vitamini soğuk algınlığı ile başa çıkmada çok da işe yaramıyor. Ancak şunu da söylemek gerek, bazı araştırmalar C vitamininin en azından soğuk algınlığının süresinin kısılmasını sağladığını belirtiyor. Bir başka belirtilmesi gereken ise, hiçbir kapsamlı araştırmanın, C vitamininin gribe etkili olduğunu ortaya koyamaması. Ayrıca C vitamini soğuk algınlığına yakalanmanın da önüne geçemiyor. C vitamini genellikle güvenli olarak kabul edilir, ancak yoğun kullanım halinde ishal ve mide bulantısına da neden olabilir.

Çinko:

cinko

Araştırmalar soğuk algınlığının ilk günlerinde çinko takviyesi almanın hastalığın süresini kısaltabileceğini ortaya koyuyor. Ancak takviyelerin hangi durumlarda ne kadar etkili olacağından her zaman emin olamazsınız. Ayrıca, yaklaşık 5 aylık bir süreçte çinko takviyesi alan kişilerde, soğuk algınlığına dayanıklılık geliştiği de belirtiliyor. Bakliyatlar çinko açısından zengin yiyeceklerdir ve düzenli beslenme de ihtiyaç duyulan çinkoyu rahatlıkla sağlayabilir.

Sıcak içecekler:

sicak-icecekler

Bir bardak sıcak çay burun akıntısına ya da burun tıkanıklığına ve hapşırmaya iyi gelecektir. Sıcak içeceklerin göğüs ve sinüslere iyi geldiği ve buralardaki birikintilerin kolaylıkla çıkarılmasına iyi geldiği uzun zamandır bilinen bir şey. İngiltere'deki Cardiff Üniversitesi tarafından Aralık ayında yapılan araştırmada, sıcak içeceklerin burun akıntısı, öksürük, boğaz şişkinliği, üşüme ve yorgunluğa iyi geldiği tespit edildi. Kısacası sıcak içeceklerin, oda sıcaklığındaki diğer içeceklere göre soğuk algınlığı ve gribin tedavisinde rahatlama yarattığı söylenebilir.

Acı biber:

soguk-alginligi-aci-biber

Acı biberin soğuk algınlığına iyi geldiği, hatta soğuk algınlığından koruduğu efsanesi gerçek değil. ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Duke'ün Ulusal Sağlık Enstitüsü uzmanları, bibere acılığını veren maddenin bilindiği gibi soğuk algınlığı belirtilerinin giderilmesine hiçbir etkisi olmadığını belirtiyor.

Ekinezya:

soguk alginligina ekinezya

Bitkisel takviyelerin soğuk algınlığına iyi geldiğine ilişkin çok az kanıt bulunuyor. Bu konuda yapılan çok sayıda araştırma ekinezyanın soğuk algınlığı ya da gribi önlediğine ve semptomlarını tedavi ettiğine ilişkin veriye rastlamadı. Aslında ekinezya uzun yıllardır ilaç olarak kabul edilir. Yaprakları, kökü ve çiçeği bitkisel takviye ve çay üretiminde kullanılır. Bitkisel takviyeler konusunda tek söylenebilecek şey, taze sarımsağın az da olsa soğuk algınlığını önleme etkisi olabileceği.

Tuzlu su:

tuzlu-su

Tuzlu su ile burun yıkamak tıkanıklığı ve sinüsleri temizler. Soğuk algınlığı ve gripte tuzlu su ile burnun yıkanması işe yarayacaktır. Ancak mutlaka kaynatılmış ya da steril su ile tuzun karıştırılması gerekiyor. Aksi taktirde enfeksiyon kapmak mümkün. Tuzlu suyu burnunuza sıktığınız aparatların da temizlenmesi ve açık havada kurutulmaya bırakılması gerekiyor.