Koruyucu güneş gözlükleri nasıl seçilmeli?

Bugün birçok kimse güneş gözlüklerini sadece bir aksesuar olarak görüyor. Ancak bu gözlüklere "koruyucu" sıfatı verilmesinin bir nedeni var. Güneş gözlüklerinin asıl amacı, gözleri çok şiddetli güneş ışığından ve gizli düşman olarak nitelendirilen ultraviyole ışınlarından korumak. Peki gerçekten koruyucu gözlükler ile aksesuar gözlükler arasındaki fark nasıl anlaşılır? Yanıtı yazımızda...

koruyucugunesgozlugu

Öncelikle şunu belirlemekte yarar var. Koyu gözlükler ve güneş gözlükleri aynı şey değildir. Gölgeli gözlükler gözleri güneş ışınlarından korurken, koruyucu ultraviyole güneş gözlükleri ise, lensin üzerindeki transparan kimyasal yapı ile bu tehlikeli ışınların göze girmesini önler.

Koyu güneş gözlükleri gözleri güneş ışığından korumaz. Sadece parlak güneş ışığında daha rahat etmenizi sağlar. Ucuz ya da düşük kalitede gözlükler koruyucu katmana sahip değildir ve bu aslında adeta bir saatli bomba gibidir. Gözbebeği koyu renk gözlükler nedeniyle doğrudan güneş ışığı almadığı için açılmaya başlar. Dahası eğer gözlükler koruyucu katmana sahip değilse, tüm zararlı ultraviyole ışınlar açılmış gözbebeklerinden korneaya ve retinaya kadar ulaşır. Sürekli ultraviyole ışınlarına maruz kalmak ise katarakttan daha ciddi göz rahatsızlıklarına kadar birçok sorunu ortaya çıkarır.

Güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar ise asla unutulmamalı. Ultraviyole korunması olan güneş gözlükleri özel ve optik mağazalarda satılır. Buralarda satın alınacak gözlüklerin sertifikaları, ultraviyole ışınlarından ne kadar korunma sağlandığını açıkça gösterecektir. Tabii ki fiyat da önemli. Fiyatlar lensin ve çerçevenin kalitesi ile marka ve perakende mağaza ile yakından ilgili. Ancak şunu belirtmek gerekli; ultraviyole korumalı iyi bir güneş gözlüğünün 300 liranın altında olması beklenmemeli. Tabii ki ünlü markaların güneş gözlüklerin fiyatlarının bunun çok daha üstüne çıkabiliyor.

Ultraviyole koruyucu katmana sahip güneş gözlüklerinin bir kutuda ve kimlik bilgileri ile satıldığı da unutulmamalı. Bu kimlik bilgilerinde model numarası, renk, numarası ve üretildiği ülke açıkça belirtilmeli. Kimlik bilgilerinde ayrıca hangi oranda ultraviyole ışınlarını koruyabileceği ve hangi oranda radyasyona karşı etkili olacağı mutlaka belirtilmeli.

Bu arada kırmızı, pembe, turuncu, sarı ve mavi renkleri kullanmamaya çalışın. Turuncu ve kırmızı camlar gözler için çok sert kaçacaktır. Sarı, güneşli bir günde çok parlak kalacaktır. Mavi renk ise gözün renk algılamasını genel anlamda bozacaktır. En iyi cam renkleri gri, yeşil ve kahverengidir. Bu renk gözlük camları hem renkleri çok az bozarlar, hem de radyasyonu emerler.

Güneş gözlükleri uzun zamandır yaz aylarında kullanılan objeler olarak görüldüler. Ancak göz hekimleri güneş gözlüğünün her türlü hava şartında kullanılması gerektiği tavsiyesinde bulunuyor.