Saç dökülmesinin nedenleri

Saç dökülmesinin sebepleri, saçlar neden dökülür, saç dökülmesi hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını okumalısınız…

Saçlarımız, kafa derimizin hemen altında folükül denilen kesecikler içinde yetişmektedir. Hepimiz, şaşırtıcı olsa da saç köklerimiz ile doğarız. Bir süre sonra, folüküllerden dışarıya doğru uzayan saçlar, doğuştan sayısı belli olan bir tarla gibidir.

Saçların bir büyüme, uzama, duraklama ve dökülme evresi vardır. Her metabolizmada bu evreler farklılık içermektedir. Saçlar büyür, sonra bir miktar uzar ve duraklama dönemine girer, bu dönemde uzama olmaz ve alttan gelen yeni saç kılının itmesi ile saç teli dökülür. Bu evreleri, hayvanlarda daha rahat görürüz. Bir tarakla taradığınızda veya mevsim dönümlerinde komple kıllar dökülür, biz insanlarda saç dökülmesi de aynı tarzdır, ama biz çok fark etmeyiz. Saçlarımız hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar da çoktur. Örneğin; Çok sık yıkanan saçlar uzamaz denir, aslında çok sık yıkanan saçlar daha sağlıklıdır. Saç derisi üstünde biriken yağ ve kir gözenekleri kapatmakta ve alttan gelen yeni saç hücresinin gelişimini engellemektedir. Bu nedenle, çok yıkamak daha sağlıklı saçlara sahip olmanızı sağlayacaktır. Yine bilinenin aksine, başa takılan şapka ve örtülerin saçların hava almaması nedeni ile döküleceğidir. Oysa saçlarımız, deri altındaki kan damarlarından beslenmektedir. Kapalı kalmanın bir zararı olmadığı gibi, saç dökülmesine de sebep olmaz. Kel olan ailelerin çocuklarının da kel olacağı gibi, herhangi bir bilimsel gerçek yoktur. Genetik olarak yatkınlık olsa bile, küçük yaşlardan itibaren alınacak önlemler ile bu süreç uzatılabilir. Bol miktarda vitamin almak, sigara ve alkol kullanmamak, stressiz bir hayat yaşamak dışında belirli maskeler yardımı ile bakım yapmak, saç dökülmesine önlem olabilmektedir. Saç dökülmesinin başlıca sebepleri, stres, alkol ve sigara kullanımı, genetik yatkınlık, mevsimsel dönemler, yıpranma ve bakımın olmaması gibi belirli rahatsızlıklardır.

Saçlar, iyi bakım yapılır ve sürekli temizlenerek taranırsa, ölü saç telleri dökülecek ve yerine sağlıklı olanlar gelecektir. Bu nedenle, saçlara badem yağı, bal gibi doğal ve laboratuarlarda üretilmiş profesyonel markaların maskeleri ile bakım yapılmalıdır.