Horlamanın nedenleri nelerdir?
Horlama sizin ve eşinizin ya da oda arkadaşlarınızın hem uyku hem de hayat standardının düşmesini de beraberinde getirecektir. Aslında başta hayat standardını yükseltmek gibi horlamayı önleyecek birçok yöntem var.
Ara sıra herkes horlar, ancak horlama sürekli hal alınca uykunuzun kalitesi ve uyku süresi zarar görmeye başlayacaktır. Horlamanın neden olacağı kalitesiz uyku gün içinde yorgunluk, hassasiyet ve artan sağlık sorunlarına neden olur. Bunun yanında eğer horlamanız eşinizin uykusunu da etkiliyorsa, ilişkide de sorunlar ortaya çıkar.
Horlama nasıl oluşur?
Uyku sırasında burundan ve boğazdan havanın rahatlıkla geçememesi horlamaya neden olur. Bu durum etraftaki dokuların titreşmesine bu da o meşhur horlama sesinin çıkmasını sağlar. Sıklıkla horlayan kişilerin boğazlarında ya da burunlarında her an titremeye hazır doku bulunur. Ayrıca uyurken dilin duruş şekli de sakin nefes almayı da engelleyebilir.
Horlamayı engellemek için öncelikle nasıl ve neden horladığınızın tespit edilmesi gerekli. Burada iyi haber, nedeni ne olursa olsun, horlamayı azaltacak çözümler bulunması.
Nedeni tespit edin, tedaviyi bulun
İnsanlar farklı nedenlerle horlar. Neden horladığınızı tespit edebilirseniz o zaman daha sakin ve derin bir uykuya kavuşabilirsiniz. Eşinizden sizi uyku sırasında izlemesini ve horlamanıza ilişkin notlar almasını isteyin. Horlama paterninizi gözlemlemek, neden horladığınız, horlamayı neyin artırdığını ve horlamanın nasıl durdurulacağının tespit edilmesini sağlar.
Horlamanın genel nedenleri
1- Aşırı kilolu olmak ya da formu koruyamamak: Şişman hücreler ve güçsüz kaslar horlamaya katkı yapar. Genel olarak aşırı kilolu olmasanız bile boynunuz ya da boğazınızın çevresinde taşınan aşırı yük de horlamanın nedeni olabilir. Antrenman yapmak ve kilo vermek bazen horlamanın geçmesi için yeterli olmaktadır.
2- Yaş: Yaşlanmaya başladığınızda boğazınız daralmaya başlar ve boğazdaki kaslar gevşer. Bu nedenle hayat tarzındaki değişiklikler, uyku rutininde farklılıklar ve boğaz egzersizleri horlamayı engelleyebilir.
3- Yaratılış özellikleriniz: Erkeklerin soluk boruları genellikle kadınlara göre daha dardır ve bu nedenle daha fazla horlarlar. Dar bir boğaz, büyümüş lenf bezleri ve horlamaya neden olan diğer fiziksel nedenler genellikle kalıtımsaldır.
4- Burun ve sinüzit problemleri: Hava yollarının kapalı olması ya da dolu bir burun, nefes almayı güçeştirir ve boğazda bir vakum oluşturur. Bu da horlamaya neden olur.
5- Alkol, sigara ve ilaç kullanımı: Alkol kullanımı, sigara içmek ve sakinleştirici ya da kas gevşetici gibi belirli ilaçlar, kasların gevşemesine neden olur, bu da horlamayı artırır.
6- Uyuma şekli: Sırtüstü düz şekilde yatmak, boğazınızın gevşemesine ve nefes borusunun tıkanmasına neden olur. Bu nedenle uyuma şeklini değiştirmek de horlamanın durması için işe yarayabilir.
Nasıl horladığınız, neden horladığınızı ortaya koyar
Uyurken ve horlarken tavırlarınızı not etmek gerçekten çok önemli. Örneğin ağzınız kapalı şekilde horluyorsanız, büyük olasılıkla dilinizle ilgili bir sorun vardır. Şayet ağız açık horluyorsanız, sorun bu kez boğazınızdaki dokulardadır. Sırtüstü uyuyorken horlama büyük olasılıkla yumuşak bir horlama olacaktır.Her türlü uyku pozisyonunda horlanıyorsa, o zaman bu alışkanlığın daha ciddi olduğu ve daha kapsamlı tedaviye ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkacaktır.
Hayat tarzında yapılacak değişiklikler
1- Kilo vermek: Eğer fazla kilolarınız varsa, birkaç kilo dahi vermek boğazınızın gerisindeki yağlı dokunun azalmasına ve horlamanının azalmasına yardımcı olacağını söylemek mümkün.
2- Spor yapın: Spor yapmak da horlamayı durdurabilir. Kilo vermenin yanı sıra kollarınızı, bacaklarınızı ve karın kaslarınızını geliştirmek boğaz kaslarınızın da güçlenmesinin önüne açacaktır. Bu da daha az horlama demektir.
3- Sigarayı bırakın: Sigaranın zararları saymakla bitmiyor. Sigara, burundaki ve boğazdaki dokuları uyarıyor ve bunlar da hava yollarını tıkıyor ve tabii ki horlamaya yol açıyor. Bunun yanında alkol kullanmayı, uyku haplarını ve uyarıcıları kullanmaktan vazgeçmek de horlamanın önüne geçiyor. Ayrıca düzenli uyku düzeni kurmak ve buna sadık kalmak da horlamanın engellenmesini sağlıyor.
Yatak odanızı nemli tutmak, her türlü hava yolunun açık tutulması, uyku pozisyonunun değiştirilmesi ve yan yatarak uyunması yine horlamanın engellenmesi için öne çıkan önlemlerden.