İkiz gebelikte kilo kontrolü nasıl sağlanır?
Anne adaylarının en büyük endişelerinden birisi de doğum öncesinde aldıkları kilolar ve bu kilolardan doğum sonrası nasıl kurtulabilecekleri... Bir de anne adayı ikiz bebek bekliyorsa bu endişe bir kat daha artacaktır. Bazı önerileri izlemek, ikiz bebek bekleyen annelerin kilo sorununu kontrol altına almaya imkan sağlayabilir.
Doktorlar ikiz gebeliklerde anne adaylarının 16 ile 25 kilogram arasında kilo almasını tavsiye ediyor. Ancak anne adayı hamile kaldığında biraz kilolu ise doktorlar bundan daha az kilo alınmasını tavsiye edecektir. Aynı şekilde anne adayı hamile kaldığında aşırı zayıfsa, doktorlar bu kez daha fazla kilo alınmasına izin verecektir.
Ancak her anne adayında aşırı kilo almak hamilelikte adeta bir kabus haline dönüşür. Ama bunun kontrol edilebilmesi imkanı günümüzde çok daha kolay. Aslında alınan kilonun 4-5 kilosu bebeklerin ağırlığıdır. Hamilelikte anne adaylarının vücudu bebeklerin düzgün şekilde büyümesi için daha fazla kan üretmeye başlar. Bu da hamilelik sırasında alınan kilolara katkı yapar. Ayrıca annenin amniyo sıvısı da kiloya katkı sağlar. Doğum yapıldığı anda ise hemen bu kilolar kaybolur. Doğumun ardından geçen iki ile dört haftada yaklaşık 13-14 kilogram kilo verilecektir. Bu da verilmesi gereken kilo miktarını yaklaşık 6-7 kiloya indirecektir. Bu aslında tek bebek dünyaya getiren anneler ile aynı miktardır.
Peki hamilelik süresince kilo alımı nasıl kontrol altında tutulmalı? Bu süreç üç aylık periyodlarla kontrolde tutulmalı. Tabii ki anne adaylarının yeterince beslenmesi ve aldığı besinleri kullanabilme konusunda güçlükler yaşanacak. Bazen kısa sürede çok fazla kilo alabilirsiniz. Ancak şu asla unutulmamalı; her hamilelik özeldir ve kendine göre dönemleri vardır.
1. İlk üç ayda kilo kontrolü:
Hamileliğin ilk üç aylık döneminde anne adaylarının ortalama 1-2 kilogram kilo almanız beklenir. Sağlığınıza ya da diğer faktörlere bakarak bu dönemde az da olsa kilo dahi kaybedebilirsiniz. Bu endişeye neden olacak bir kayıp değildir. Ancak doktorunuz mutlaka bilgilendirilmeli. İlk üç aylık dönemde büyük olasılıkla sabahları mide bulantısı yaşanacak. İkiz bebek bekleyen annelerde bu dönem daha da zorlu geçebilir ve mide bulantıları normalden daha uzun sürebilir. Çünkü hormonlar normal hamilelikten iki kat daha fazla hareket halindedir. Bu dönemde sık aralıklarla küçük oranlarda yiyecek tüketilmeli. Mide bulantısını artıracak ağır yemekler yemekten kaçınılmalı. Kullandığınız ilaçlar varsa, mutlaka zamanında alınmalı. Eğer ilaçlar rahatsızlık veriyorsa, mutlaka doktorunuza bilgi vermeli ve ilaçların ya da kullanım zamanlarının değiştirilmesini istemesilisiniz. Ayrıca hamileliğin tümünde olduğu gibi ilk üç ayda da yeterince sıvı tüketmek çok önemli.
2. İkinci üç ayda kilo kontrolü:
Hamileliğin ikinci üç ayında ise kilolarınız daha hızlı artacaktır. Her hafta ortalama 1 kilogram almanız beklenir. Üstelik hamileliğin ikinci dönemine girdiğinizde büyük olasılıkla mide bulantıları da kaybolacaktır. Kendinizi daha iyi hissedeceğiniz bu dönemde, hamileliğin ilk döneminde kilo kaybınız var ise, açığı kapatmak için iyi beslenmelisiniz. Doktorunuz, ilk dönemde aldığınız kiloya bağlı olarak, hamileliğin ikinci döneminde ne kadar kilo almanız gerektiğini söyleyecektir. Eğer biraz fazla kilo aldıysanız, bu kez diyetinize protein, kalsiyum, belirli yağlar ve tahılları eklemeyi unutmayın. Sağlıklı şekilde kilo almanızı sağlayacak diğer seçenekler ise peynir, diğer süt ürünleri ve yağsız et olacaktır.
3. Üçüncü üç ayda kilo kontrolü:
Hamileliğin üçüncü üç ayında ise haftada 1 kilodan fazla almaya başlayacaksınız. Hamileliğinizin 32. haftasına geldiğinizde bebeklerinizin herbiri yaklaşık 2 kilogram olacaktır. Bu dönemde, yemek yemekte ve normal aktivitelerinizi sürdürmekte zorlanacaksınız. Bu süreçte sırtınızda ve göğüslerinizde ağrılar hissedeceksiniz. Panik yapmanıza gerek yok, rahminin genişlediği için bu diğer organlara baskı yapmakta ve sizi rahatsız etmekte. Bu dönemde, bebeklerinizi rahimde son gıdalarını ve kilolarını alacaktır. O nedenle sağlıklı diyetinize bağlı kalmak çok önemli.
İkizlerinizin sağlıklı olması için alınması gereken kilo miktarının belirlenmesinde doktorunuz en iyi yardımcınız olacaktır. Özellikle bu dönemde bel bölgesindeki kilo artışını sorun etmeyin. Tek odaklanmanız gereken yaklaşan doğum olmalı.