Hamilelikte çikolata mı aşeriyorsunuz?

Kimi zaman sütlü, kimi zaman bitter... Dünyanın en karşı konulmaz abur cuburu herkes için çikolata. Hamilelik döneminde ise ani tatlı krizlerinin çözümü. Araştırmalara göre, bitter çikolata kan basıncını düşürüyor, moral veriyor ve preklamsi riskini azaltıyor.

hamiileykencikolatayeme

Hamilelikte çikolata yemenin faydaları;

2008 yılında yayınlanan bir makaleye göre, bitter çikolata hamilelikte meydana gelen ve ani tansiyon yükselmesi olan preklamsiyi önlemeye yardımcı oluyor. Bu komplikasyon, aşırı proteinin, idrara karışmasıyla oluyor ve müdahale edilmediği taktirde, hem anne hem de bebek için çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Bitter çikolatada bol miktarda teobromin içeriyor. Kalbe iyi gelen bu kimyasal aynı zamanda kasları rahatlatıyor ve kan damarlarını genişletiyor.

Ayrıca teobromin, yüksek tansiyon ve arter sertleşmesinin tedavisinde kullanılıyor. Bu nedenle bitter çikolata sadece hamileler için değil, herkes için faydalı.

İçerisinde bulunan magnezyum, kan basıncını düşürüyor ve hipertansiyonu engellemeye yardımcı oluyor.

Çikolatada bulunan flavanoid, çok etkili bir antioksidan. Antioksidanlar, toksik yan ürünleri nötralize ettiği için oldukça faydalı. Aynı zamanda serbest radikallerin kansere ve diğer hastalıklara dönüşmesini önlüyor. Çikolatanın rengi ne kadar koyu ise, o kadar çok flavanoid içerdiğini unutmayın.

Çikolata moralinizi yükseltmeye yardımcı oluyor. Çikolatanın içindeki maddeler, beyninizde, omurganızda ve diğer bölgelerde endorfin denilen nörotransmiterlerin hareketlenmesini sağlıyor. Endorfin seviyesindeki artış ise size genel olarak keyif verir. Ayrıca endorfin doğal ağrı kesici görevi üstleniyor.

Çikolatada bulunan diğer bir madde, serotonin, antidepresan görevi görüyor ve moralinizi yükseltiyor.

Bitter çikolata, kötü kolestrolü % 10 oranında düşürmeye yardımcı oluyor.

Çikolatada, oleik asit denilen sağlıklı tekli doymamış yağ bulunuyor. Bu yağ, zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağ ile aynı. Çikolata aynı zamanda stearik asit denilen doymuş yağ da içeriyor ama araştırmalar, stearik asidin, kolesterol üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını göstermiş.