Hamilelik sırasında yapılması ve yapılmaması gerekenler
Hamilelik sırasında yapılması ve yapılmaması gereken birçok öneri mevcut. Bunlar genellikle tüm anne adayları için geçerli öneriler. Tabii bu arada yakınlardan, komşulardan, aile bireylerinden çok sayıda tavsiye gelecektir. Asıl önemli olan yapmanız ve yapmamanız gereken herşeyin bebeğinize de etki edeceği. Peki özellikle hamilelikte yapılması ve yapılmaması gerekenler neler? Yanıtı yazımızda...
Anne adayı öncelikle kendisinin ve bebeğinin sağlığına odaklanmalıdır. Doktorunuz tıbbi olarak yapıp yapmayacaklarınıza ilişkin size bir liste verecektir. Ancak her ne olursa olsun, birçok konuda özel dikkat göstermek gerekecektir. Ağır kaldıramamak, çok fazla eğilmemek ve doktor tavsiyesi olmadan ilaç almamak gibi genel şeyler hemen herkes tarafından bilinir. Ancak hamileliğinizin güvenli ve sağlıklı geçmesi için yapmanız gerekenler kadar, yapmamanız gerekenler de önemli.
1- "İki kişilik yemelisin" kavramını iyi anlayın:
Anne adaylarının iki kişilik yemekler yemesi gerektiği sıkça kullanılan bir ifadedir. Ancak bunun tam olarak doğru olduğu söylenemez. Tabii ki bebek ihtiyacı olanları anneden alır ancak odaklanmanız gereken şey, sağlıklı ve besleyici öğünler yemek. Genelde günlük 300 kalori fazla almaktır. Bu da biraz pirinç ya da salata ile kazanılabilir.
2- Deniz ürünlerinden vazgeçmeyin:
Bu konu çoğu hamile kadın için endişe kaynağıdır. Hamilelerin deniz ürünlerini azaltması çünkü deniz ürünü tüketmenin civa oranını artırdığı söylenir. Ancak deniz ürünleri aynı zamanda bebeğinizin beyin gelişimi için çok önemli olan omega-3 kaynağıdır. Bu nedenle deniz ürünlerini hamilelik boyunca diyetinizden çıkarmaya karar verirseniz, omega-3 bileşenini başka kaynaklardan almalı ya da takviye kullanmalısınız.
3- Alkol, kolalı içecekler ve kafein kullanmayın:
Hamilelik sırasında alkolden kesinlikle uzak durulmalı, çünkü alkol tüketimi bebekte geri döndürelemez sorunlara neden olabilir. Ancak kafein ve çay söz konusu olduğunda net bir ifade kullanmak kolay değil. Yine de, kafein ile düşük riski ve bebeğin düşük kilolu doğması arasında ilişki olduğunu ortaya koyan araştırmalar bulunduğu unutulmamalı. O nedenle kafeini diyetinizde kesinlikle abartmamalısınız.
4- Çok fazla kilo almayın:
Bazıları anne ne kadar kilo alırsa bebeğinin de o kadar sağlıklı olacağını söyleyebilir. Bu kesinlikle doğru değildir. Annenin kilo alması tabii ki bebeğin büyümekte olduğunun göstergesidir. Ancak bu, nedensiz yere kilo almak anlamına gelmemeli. Kadınların çoğu doğumun ardından alınan kiloları vermekte güçlük çeker. Eğer çok fazla yerseniz ve bebeğiniz çok büyük olursa, bu kez de doğum zor olacaktır. Hamilelik sırasında aşırı kilo alımı diyabet, loğusa humması, ölü doğum, erken doğum ve astıma neden olabilir.
5- Modern ve düşük karbonhidrat rejimi uygulamayın:
Hamilelikte kilo almak tabii ki çok doğal bu nedenle bu dönemde moda diyetleri takip etmeye hiç gerek yok. Onun yerine vücudunuzun imkan verdiği sağlıklı egzersizler yapın. Yürümenin hamilelik döneminin en iyi egzersizi olduğunu unutmayın. Sağlıklı yeme alışkanlıklarından vazgeçmeyin, yüksek kaliteli gıdaları az miktarda tüketin. Unutmayın, bebeğiniz büyümek için sizden alacağı besinlere bağlıdır. O nedenle bu dönemde diyet yapmanın anlamı yoktur.
6- İşte asla gerilmeyin:
Çalışan kadınlar hamilelikle ilgili zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Bugünün yoğun çalışma ortamı düşünüldüğünde, bir yere kadar bunun doğru olduğunu söylemek mümkün. Bu nedenle iş yerindeki güçlükleri aşmak için çaba göstermelisiniz, çünkü hamile kalmaya karar veren sizsiniz. Bu nedenle hamilelikte kendinize bakmak önceliğiniz olmalı. İşte kendinizi çok zorlamayın. Düzenli olarak işe ara verin, küçük yürüyüşler yapın ve sırtınız ile gözlerinize fazla yüklenmediğinizden emin olun. Hamileliğiniz ilerledikçe vücudunuzun ağırlaştığını hissedeceksiniz. Bu nedenle vücudunuzu dinlemeyi öğrenin ve kendinizi fazla zorlamaya başladığınızı anladığınızda, hamilelik iznine ayrılın.
7- Sauna, jakuzi ve buhar banyosu almayın:
Hamile kadınlar aşırı sıcaklıklardan kaçınmalıdır. Bu nedenle sauna, jakuzi ve buhar banyosu asla yapılmaması gereken etkinlikler arasında yer alır. Çünkü aşırı sıcak bebeğinizin strese girmesine neden olacaktır. Aynı zamanda doğumda sorunlara neden olabilir. Evinizde dahi çok sıcak banyo almayın.
8- Danışma almadan egzersiz yapmayın:
Bir egzersiz rutinine sahip olmak aslında çok normal ancak bir eğitmenden uygun öneriler almadan bunu yapmayın. Üstelik egzersiz yapmak için jinekoloğunuzdan da mutlaka danışma alın.
9- Hamilelik kontrollerinizi asla kaçırmayın:
Testler aslında hamileliğin en heyecanlı bölümlerini oluşturur. Bebeğinizi izlemek ve kalp atışını dinlemek size büyük bir keyif verecektir. Bu kontroller ve rutin kan testleri hem annenin, hem de bebeğin sağlığını kontrol etmek için düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Bu nedenle bu kontrollerin zamanını asla geçirmeyin.
10- İşlenmiş gıda tüketmeyin:
İşlenmiş gıdalar koruyucu madde ve aşırı tuz içerir ve hamilelik sırasında bunların tüketilmesi sağlıklı değildir. Fazla tuz kullanımı yüksek tansiyona neden olabilir, bu da bebeğin küçük doğmasına, plasentanın ayrılmasına neden olabilir. İşlenmiş gıdalar da sağlıksız yağlar ve nişasta ile yüklü olduğu için kabızlığa neden olabilir. Bu gıdalar besin değeri yüksek bileşenler içermezler ve hamilelik sırasında kullanmaktan kaçınılması gereken gıdalar arasındadır.